Ponedeljak 28.10.2013.
14:18
BETA

Mirko Petrović pobednik Đukićevog memorijala

 

Drugo mesto zauzeo je njegov sugrađanin Milan Mitrović, a treće Dejan Bogićević iz Šapca. U konkurenciji seniorki, pobedila je Sonja Stolić iz Zrenjanina, ispred Ane Sekulić iz Užica i Jelene Milić iz Pančeva.

Pobednik juniorske trke Uroš Kutlešić iz Užica je imao najbolje vreme od svih učesnika "memorijala" sa 32 minuta i 30 sekundi. Drugo i treće mesto osvojili su članovi užičke Mladosti Bogdan Pantić i Miloš Mitrović. Najbolja juniorka ponovo je bila Nađa Cerovac iz Šapca, ispred Dragane Grujević iz užičke Mladosti i Sanje Stanišić iz Zrenjanina. Pobednik među pripadnicima MUP-a je Miloš Vuković sa Policijske akademije, ispred valjevskih vatrogasaca Nemanje Maletića i Bore
Stojanovića.

Najuspešniji pripadnici Vojske Srbije su Miroslav Marković, Slobodan Jevtić i Danijel Menković iz Garnizona u Valjevu. Na današnji dan 1906. godine u Valjevu je, na stazi do Jovanje i nazad, odrzana prva "pešačka (atletska) trka" u Srbiji, koju je organizovao tadašnji potporučnik valjevskog garnizona Vojske Kraljevine Srbije, Svetomir Đukić, kasnije osnivač i prvi predsednik Srpskog olimpijskog komiteta.

Đukić je bio jedan od osnivača Srpskog olimpijskog kluba 1910, potom i Jugoslovenskog olimpijskog komiteta (JOK) 1919. godine, a od 1948. godine bio je i član Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) i bliski saradnik tadašnjeg predsednika MOK-a Pjera de Kubertena. Olimpijce je predvodio na najvećim skupovima sportista u Stokholmu, Anversu, Parizu, Amsterdamu i Berlinu, od 1912. do 1936. godine, kao svestrani sportista - atletičar, mačevalac, plivač, veslač,
biciklista, a bavio se i konjičkim sportom. Đukić je 1960. godine umro u izgnanstvu, u Duizburgu u Nemačkoj, a njegovi posmrtni ostaci preneti su 2002. u rodnu Ražanu kod Kosjerića. Njemu je u Valjevu, u julu 2006. godine podignuto spomen obeležje na mestu gde je bio start i cilj trke 1906. godine, odakle su i danas startovali učesnici memorijalne atletske trke.
 

2024 © - Vesti online