Ponedeljak 28.10.2013.
14:32
welt.de

Velt: Hruščov bio zaljubljen u Jovanku

Osmeh i poprsje koji očaravaju otopili i Hruščova: Tito i Jovanka
 

"Velt" piše da je u političkom smislu "zaista bila srećna okolnost za Jugoslaviju" što je 24-godišnju partizanku "impresivnog poprsja i lepog lica", Jovanku Broz, šef tajne policije doveo Titu doslovno pred nos.

"Bila je umetnica na diplomatskom parketu. Sa svojim glasnim smehom, masivnim proporcijama i punđom, koja je postala njen zaštitni znak, važila je za talentovanog ledolomca. Gostila je Fidela Kastra i Džona Kenedija, sprijateljila se sa Indirom Gandi i Muamerom al Gadafijem. Čak je i predsednik vlade Sovjetskog Saveza Nikita Hruškov, od koga su svi strepeli, bio oduševljen", navodi nemački list.

"Velt" piše, podsećajući na tekst iz 1977. godine, kako se Jovanka Broz, "srpska lepotica sa sela, duge kose, širokih bedara i smeđi očiju, uverila da uloga diplomatskog ledolomca, koju je sama sebi dodelila, može da je dovede i u neprilike" prilikom prve posete Nikite Hruščova Jugoslaviji 1955. godine,

"Na izletu na ostrvu Brioni, šef Kremlja, opijen od topline noći i nekoliko čašica šljivovice, pokušao je da poljubi u usta atraktivnu drugaricu. Posle neuspelog napada, pozvao je stručnjaka za trgovinu Mikojana i glasno izneo svoj šaljivi zahtev:

'Insistiram na tome da se u naš novi ugovor o trgovini sa Jugoslavijom ubaci klauzula u kojoj će stajati: Ugovor nema nikakvu važnost ukoliko maršal Tito ne pristane da svoju suprugu zameni za suprugu Nikite Hruščova, člana predsedništva Vrhovnog Sovjeta Sovjetskog Saveza"", navodi list.

2024 © - Vesti online