Nedelja 27.10.2013.
22:40
Beta

"Vojvođanskim Mađarima autonomija kao Srbima na KiM"

Foto: Arhiva
 

"Ukoliko će 80.000 Srba iz četiri opštine na Kosovu dobiti široku autonomiju, čije je ostvarivanje već započeto na osnovu briselskog sporazuma, u tom slučaju i Mađari u Južnim krajevima (Vojvodini) sa pravom zahtevaju široku autonomiju", rekao je Čonka na skupu u Bačkoj Topoli a prenosi portal "Vojvodina danas".

Vojvodina je bila deo Austrougarske Monarhije do kraja Prvog svetskog rata i izraz "južni krajevi" datira iz tih vremena. U Bačkoj Topoli je održan skup solidarnosti povodom "Velike povorke Sekelja". Reč je o demonstracijama kojima su Mađari u Rumuniji tražili autonomiju, a "Sekelji" je naziv za Mađare koji žive u Transilvaniji, u Rumuniji.

"Borba Sekelja je ujedno i naša borba za autonomiju", rekao je Aron Čonka i dodao da za vojvođanske Mađare najveći problem predstavljaju nezaposlenost i iseljavanje.

Predsednik Pokreta mađarske nade Balint Laslo rekao je da tokom pristupanja Srbije Evropskoj uniji Mađarska može koristiti pravo veta, što bi mogla da upotrebi kao šansu za rešavanje problema Mađara u Vojvodini.

Održavanje Velike povorke Sekelja je podržao i predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor, koji je rekao da autonomiju Mađara treba ostvariti u samoj Rumuniji.

Hiljade etničkih Mađara održale su mitinge u Rumuniji, u 14 gradova u Transilvaniji, i zatražile autonomiju u oblastima u kojima žive. Okupljeni su pevali, nosili mađarske zastave, jahali konje i vozili kočije, prenela je agencija Asošiejted pres (AP).

2024 © - Vesti online