Sreda 10.03.2010.
12:00
Lj. Ivanović - Vesti

Elektronski potpis ličnom kartom

Ivica Dačić i Jasna Matić na predstavljanju novog sistema

Ministar policije Ivica Dačić je na predstavljanju novog sistema rekao da će to skratiti vreme u redovima.
- Izdavanje besplatnih sertifikata za digitalno potpisivanje na ličnim kartama MUP-a stvara infrastrukturu za široki razvoj elektronske uprave, i u državnim organima i u privredi - rekao je Dačić.


Da bi građani koji poseduju lične karte sa čipom mogli i da ih koriste kao dokument za elektronsko potpisivanje, potrebno je da pribave odgovarajući sertifikat, a to je moguće obaviti u Privrednoj komori Srbije, ispostavama "Pošta Srbije" ili policijskim stanicama.


- Gde god smo do sada imali obavezu da popunimo neki obrazac i overen pečatom i potpisom dostavimo ga na neki šalter, otvara se mogućnost da taj isti obrazac popunimo i na internetu i elektronski ga potpišemo. Uštede koje privreda na taj način može da ostvari mere se u milionima evra - kaže Đuro Vojnović, direktor Centra za informatiku i elektronsko poslovanje PKS-a.

Većina isprava sa čipom

 

U Srbiji je do sada izdato 1,1 milion biometrijskih ličnih karata sa čipom, što je 70 odsto od ukupnog broja, i ti građani od sada imaju mogućnost da na njima formiraju sertifikat za digitalno potpisivanje.

2024 © - Vesti online