Ponedeljak 28.10.2013.
08:00
Vestionline

Bolesni zubi izazivaju artritis

Zdravi zubi važni su za ceo organizam
 

Bolesti desni pogađaju oko devet odsto populacije starije od 20 godina, što ih čini prilično rasprostranjenim i učestalim. Njihovi simptomi mogu biti jako izraženi, ali i blagi, zbog čega se malo ko obazire na njih, a uključuju krvarenje desni, upaljene desni, bolove u ustima i propadanje strukture usne duplje koja "održava" zube. Ako govorimo o teškom obliku bolesti desni, tada se može javiti i gubitak zuba.
 

Istraživači Stomatološkog fakulteta Univerziteta Luizvil istražili su vezu između dva hronična upalna stanja – periodontalnih bolesti i reumatoidnog artritisa, i ustanovili da su zajednički imenitelj bakterije Porphyromonas gingivalis. Ove bakterije uzrokuju reumatoidni artritis, ubrzavaju njegovu pojavu i prouzrokuju veće uništenje hrskavice i kostiju.


Proučavajući laboratorijske miševe, američki stručnjaci su ustanovili da bakterije Porphyromonas gingivalis stvaraju enzim koji olakšava nastajanje artritisa. Naime, spomenuti enzim uzrokuje niz promena u telu, koje na kraju napada svoje tkivo. Kod osoba koje boluju od reumatoidnog artritisa, ova pojava može da rezultira oštećenjem hrskavice i kostiju.
 

U drugom istraživanju ustanovljena je veza između bakterija Porphyromonas gingivalis i problema s pamćenjem - ispitanici koji imaju probleme s upalom desni (uzrokovane bakterijom Porphyromonas gingivalis) imaju tri puta više problema pri pamćenju niza od tri reči. Ispitanici s najvišim nivoom spomenutih bakterija tri puta su bili skloniji neuspešnom rešavanju testa računanja s trocifrenim brojevima.


Ako hoćete da vam zubi budu zdravi, ali i da smanjite rizig dobijanja artritisa i gubitka pamćenja, morate raditi sledeće: redovno prati zube, koristiti konac, odlaziti kod stomatologa i voditi računa o svakoj promjeni u usnoj duplji. Na ovaj način nećete samo obezbediti oralno zdravlje, nego i zdravlje celog tela.

2024 © - Vesti online