Nedelja 27.10.2013.
12:17
Vestionline

Zašto Romkinja rađa belu decu?

Biološka majka male Marije, "plavog anđela", je Romkinja Saša Rusev iz Bugarske koja ima desetoro dece. Polovina njene dece su crna, a druga polovina izrazito bela. Draga Tončeva, profesroka medicine sa Univerziteta u Sofiji objašnjava da je uzrok ovog fenomena albino gen.

"Albinizam je genetski poremećaj koji karakteriše nedeostatak pigmenta u koži, očima i kosi. Deca koju sam videla na televiziji imaju znake ovog retkog stanja", tvrdi Tončeva.

Prema njenim rečima, albinizam je rezultat kombinacije recesivnog gena koji se prenosi sa roditelja na decu. Albino ljudi uglavnom imaju veoma svetlu i osetljivu kožu, koja lako izgori na suncu, karakterišu ih veoma svetle plave oči i bela kosa, obrve i trepavice.

Marijin izgled, koji se uklapa u opis Albino osoba, grčke vlasti je prvo asocirao na kriminal, a ne na genetski poremećaj. Napor da se njeni roditelji nađu negde na severu Evrope, iznenada je dobio neočekivan obrt kada su se javili iz romskog naselja u Bugarskoj - oboje izrazito crni.

DNK test je pokazao da su Romi iz Bugarske zaista roditelji "plavog anđela", a fotoreporteri su svetu predstavili i ostalu svetlu decu ove porodice, koja izrazito odudaraju od romske sredine u kojoj žive. Petoro od desetoro dece ovog para ima iste osobine kao Marija.

Rođeni brat Marijinog biološkog oca Atanasa Ruseva rekao je medjijima da dvojica njihovih ujaka imaju iste karakteristike kao bela deca Ruseva.

2024 © - Vesti online