Subota 26.10.2013.
17:20
Srna

U Livnu pokatoličavaju Srbe

Govoreći na Okruglom stolu "Srpska kulturna i duhovna baština u Livnu, nastanak, stanje i zaštita", vladika Atanasije najavio je da će uskoro posetiti Livno i sam se uveriti kako žive vjernici i u kakvom su stanju pravoslavne bogomolje.

On je rekao da je možda bolje da se Srbi "izmeste", nego da postanu ono što nisu.

"Žao mi je što sam to saznao. Čujem da se deca rođena u poslednje vreme tamo već drugačije zovu, nekim imenima, koja nisu imali njihovi preci. Za to sam u dilemi da li je dobro ostati", rekao je Atanasije.

Foto: Ilustracija

On je naveo da u Livnu više gotovo da nema pravoslavnih Srba, ali da tu i dalje žive Srbi, ali oni koji su se davno "prepravili" i "otuđili" od svoje vere.

"Ukoliko preostali Srbi otuđe svoj identitet, desiće se sa njima ono što se desilo njihoviim prethodnicima, koji su dozvolili da se udalje od svog biološkog materijala. Neće više biti pravoslavci", upozorio je vladika Atanasije.

Akademik Vasilije Krestić rekao je da su livanjski Srbi i Udruženje "Ognjena Marija Livanjska" sazvali skup u Beogradu da upozore da su koreni mržnje Hrvata prema Srbima, koji su učinili da Livno ostane bez srpskog stanovništva, stari vekovima i da su živi i danas.

"Da Hrvatska trenutno nema te kočnice kao što je EU, ona bi bila još bezobzirnija prema Srbima. Ona svoju državotvornu ideju od samih početaka gradi na srpskim žrtvama", ocenio je Krestić.

Zamenik ministra za izbegla i raseljena lica Republike Srpske Drago Vuleta rekao je da je trenutna bezbednosna situacija u livanjskom kraju na zadovoljavajućem nivou, ali da i najmanji incident oživljava strah u ljudima da bi mogle da im se dese "ružne stvari iz prošlosti".

Upravo to je, kako kaže, uslovilo gotovo zanemarljiv povratak livanjskih Srba na svoja preratna ognjišta. Ipak, Vuleta se nada da će stvari krenuti da se menjaju, te da će se vratiti neke od 105 porodica iz Livanjskog polja i obnoviti svoje domove uz pomoć projekta Saveta Evrope.

"U isto vreme očekuje da se u okviru Regionalnog projekta povratka u Livno iz Srbije vrati 189 porodica, jer su aplicirale za obnovu imovine", dodao je Vuleta.

2024 © - Vesti online