Subota 26.10.2013.
14:06
Ž. Marković - Vesti

Smenjeni Šarović: Dobili ste samo prvu rundu!

Još sam ministar: Mirko Šarović
 

Svađa dve najjače srpske stranke koja je tinjala poslednjih meseci kulminirala je inicijativom SNSD-a za izbacivanje ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića, zamenika ministra odbrane Mirka Okolića i zamenika ministra za ljudska prava i izbeglice Radmile Mitrović iz Saveta ministara.

Zluradi komentari

Ostalo je nejasno šta se može promeniti na sednici Doma naroda, koju Šarović pominje, budući da stranke koje su smenile kadrove SDS-a, imaju većinu i u tom domu. Već se mogu čuti zluradi komentari iz SNSD-a da Šarovića može spasti jedino ako Bošnjaci, odnosno opoziciona SDA, pokrenu proceduru zaštite vitalnog nacionalnog interesa zbog ovog smenjenog ministra.

Tokom šestočasovne rasprave koju je, potpuno neoubičajeno, prenosila državna televizija, pale su izuzetno teške reči između dojučerašnjih partnera. Vrlo mučne scene očigledno su prijale bošnjačkim i hrvatskim poslanicima koji su unutarsrpski sukob posmatrali sa osmehom na licu.


Na kraju su za smenu Šarovića, Okolića i Mitrovićeve glasala 23 poslanika, 13 je bilo protiv, a tri uzdržana. Mirko Šarović, pak, smatra da je ovo bilo samo prvo poluvreme.


- Očekuje nas vrlo, rekao bih, uzbudljivih 10-15 dana do sednice Doma naroda. Mi ćemo videti da li je sve ovo urađeno u skladu sa zakonom, bez politizovanja ili da stvari problematizujemo radi toga da bismo ostali u Savetu ministara BiH. Za mene je vrlo važno da iza toga stoji većina i da postupak bude u skladu sa zakonom. Bilo je, po nama, stvari koje su problematične. Ukoliko ocenimo da su nezakonite mi ćemo preduzeti odgovarajuće korake. Dok je u većini SDS, do tada sam i ja ministar - istakao je posle smene Šarović.

2024 © - Vesti online