Petak 25.10.2013.
15:31
Beta

NBS: Mere Vlade dobre, investicije stižu u Srbiju

Očekujemo povećani priliv stranih investicija: Jorgovanka Tabaković
 

"Očekujem priliv svežeg kapitala koji bi trebalo da bude usmeren najviše ka industriji, poljoprivredi, trgovini i finansijskom sektoru", kazala je ona na Regionalnom investicionom samitu u Aranđelovcu.

Tabakovićeva je istakla da će priliv stranog kapitala u najvećoj meri zavisiti od rešavanja domaće finansijske neravnoteže i obezbeđivanja podrške međunarodnih partnera. Prema njenim rečima od početka 2013. do danas neto priliv stranih direktnih investicija u Srbiju iznosi 584 miliona evra od čega je sedam odsto u energetiku, 20 odsto u turizam i finasije, u građevinski sektor 13 odsto i u prerađivački sektor 22 odsto.

Ona je podsetila da je od 2005. do prošle godine ukupan iznos starnih direktnih investicija iznosio 12,5 milijardi evra. Prema njenim rečima, zbog toga je od presudne važnosti sa kojim će ciljem i na koji način prikupljena sredstva biti iskorišćena.

"Dosadašnja dugogodišnja praksa potrošačke usmerenosti domaće ekonomije mora biti zamenjena investiciono, odnosno izvozno orjentisanom upotrebom stranih izvora finasiranja", kazala je ona.

Tabakovićeva je istakla i da NBS gleda pozitivno na nedavno donete mere Vlade Srbije u procesu fiskalne konsolidacije i dodala da će centralna banka nastojati da sa svoje strane obezbedi pozitivan ishod u pregovorima o aranžmanu sa MMF-om. Ona je dodala da NBS radi na uspostavljanju sistema koji će biti baziran na korišćenju domaće valute u finansijskim transakcijama.

Guvernerka je naglasila i da se inflatorna očekivanja za Srbiju, po istarživanju kompanije Blumberg, nalaze na istorijskom minimumu i da trenutno iznose 5,5 odsto.

2024 © - Vesti online