Petak 25.10.2013.
05:34
B92

Uočena naaaaaaaajudaljenija galaksija od Zemlje

Galaksija z8_GND_5296 (svetli crvenom bojom, u okviru) kako ju je snimio teleskop Habl
 


Astronomi su starost i udaljenost te galaksije utvrdili uz pomoć spektroskopije, tehnike kojom se traže hemijski tragovi elemenata. U slučaju navedene galaksije, tražili su tragove vodonika, glavnog goriva zvezda.


Svoja zapažanja astronomi su, na čelu s autorom studije, Stivenom Finkelstajnom, asistentom profesorom astronomije na Univerzitetu Teksas u Ostinu, objavili u naučnom časopisu “Nature”.


Za Finkelstajna i njegove kolege nova galaksija predstavlja uzbudljivo otkriće i zbog toga što proizvodi, ili bolje rečeno što je proizvodila zvezde neobično velikim tempom.

Stopa formiranja zvezda se meri količinom vodonika koji galaksija godišnje pretvori u zvezde, a glaksija z8_GND_5296 godišnje je u nove zvezde pretvarala količinu vodonika mase 300 naših Sunca. Naš Mlečni put, na primer, proizvodi zvezde na nivou jedne ili dve solarne mase godišnje.

Pretpostavka umetnika kako bi galaksija z8_GND_5296 mogla da izgleda
 


Ipak, ne radi se o pukom fenomenu, jer galaksija koja je dosad držala rekord za najudaljeniju, proizvodila je zvezde na nivou 100 solarnih masa godišnje, što takođe nije malo.


“Sad je znatno manje verovatno da smo nabasali na vrlo redak fenomen i puno je verovatnije da je rani svemir imao delove u kojima su se intenzivno formirale zvezde, mnogo više nego što smo pre mislili da je moguće”, veruje Finkelstajn.


Zanimljivo je i to da su Finkelstajn i njegovi kolege novog rekordera među udaljenim galaksijama pronašli za samo šest sati rada u opservatoriji, prve noći posmatranja, od dve, koliko su zatražili. Sad su zatražili i dodatna posmatranja, pa je vrlo lako moguće da će z8_GND_5296 dobiti konkurenciju.

2024 © - Vesti online