Četvrtak 24.10.2013.
10:20
Beta

Nobelovci za mir nagradili Šeron Stoun

Nagradili je nagrađeni: Šeron Sotun
 

U Velikom teatru u Varšavi u prisustvu domaćina samita i dobitnika Nobelove nagrade za mir, bivšeg predsednika Poljske Leha Valense, duhovnog vođe tibetanskih budista, dalaj lame i premijera Poljske Donalda Tuska popularna glumica preuzela je nagradu podsetivši na slavnu holivudsku zvezdu Elizabet Tejlor od koje je preuzela patronat nad pomaganjem obolelima od side.

"Mene i vas u sali spaja jedno. Svi vi ste kao i ja mogli da odbijete kada ste stali pred zadatak za koji ste kasnije nagrađeni. Svako od nas zamoljen je za jedan mali gest dobrote i vere. Njegova Svetost nije morala da pristane da bude dalaj lama. Svaka od ličnosti na ovom podijumu mogla je da se okrene i ode da se bavi svojim stvarima umesto da preuzme odgovornost", kazala je Šeron Stoun.

Ona je podsetila da je mnogo organizacija na svetu uspelo da promeni pristup obolelima od side i apelovala da se svet još intenzivnije angažuje u pomoći zaraženima virusom HIV-a.

"I dalje svakog minuta umire po jedno dete od side. Zamislite koliko njih je umrlo od trenutka kada smo se ovde jutros sreli. Dok ne iskoristimo sve svoje mogućnosti svi delovi slagalice čovečnosti neće biti sklopljeni. Neće biti kraja mržnji i boleštinama", istakla je ona.

Od 1995. godine Šeron Stoun jedno je od glavnih lica Američke fondacije za istraživanje side, aktivna je u borbi za ljudska prava, bori se za prava seksualnih manjina i takođe prikuplja pomoć za regione pogođene prirodnim katastrofama u svetu.

Na 13. svetskom samitu nobelovaca u Varšavi od 21. do 23. oktobra na kojem je učestvovalo preko 6.000 zvanica, na čelu sa dobitnicima te prestižne svetske nagrade za mir, razgovaralo se o bezbednosti, ljudskim pravima i sistemu društvenih vrednosti neophodnih u kriznim vremenima.

Moto tog 13. samita, prvi put održanog u jednoj postkumunističkoj zemlji u čast nobelovca Leha Valense, bio je "Solidarnost za mir. Vreme je za akciju!".

2024 © - Vesti online