Četvrtak 24.10.2013.
09:06
RTS

Pronađena najveća fabrika ekstazija u EU

Nije laboratorija, već fabrika ekstazija
 

Ilegalna laboratortija za proizvodnju ekstazija, sakrivena u zgradama nekadašnje farme svinja, blizu mesta Opglabek, demontirana je, a petorica muškaraca su uhapšeni (četvorica Holanđana i jedan Belgijanac).

Laboratorija, otkrivena 18. oktobra, prostirala se na 1.000 kvadratnih metara, a u njoj su pronađeni materijal i gotovi proizvodi u vrednosti od oko tri miliona evra. Procenjuje se da je u njoj moglo da se proizvede nekoliko stotina kilograma ekstazija nedeljno. Ulična cena ove droge se kreće od 2.250 do 6.000 evra za kilogram, pa se računa da je ova laboratorija mesečno ostvarivala promet od nekoliko miliona evra.

Mada je od početka 2013. godine do sada broj otkrivenih ilegalnih laboratorija za sintetičke droge u Belgiji i Holandiji bio otprilike isti kao u istom periodu prošle godine, količina zatečenih sirovina je ove godine gotovo udvostručena, što govori o rastu proizvodnje sintetičkih droga u tom regionu.

U zoru 21. oktobra otkrivenu ilegalnu laboratoriju je zahvatio požar velikih razmera čiji uzrok još nije utvrđen. Policija ne isključuje mogućnost da se radi o namernoj paljevini radi uništavanja dokaza.

2024 © - Vesti online