Četvrtak 24.10.2013.
06:03
Beta, RTS

Dačić: Srbija je perspektivna; Radulović: Bez posla 20.000 radnika

Premijer Srbije Ivica Dačić (levo) i ministar privrede Saša Radulović
 


U svakom slučaju, Dačić je na skupu "Energetska arena 2013" u beogradskom hotelu "Metropol" rekao da komplikovane procedure ne smeju usporiti investicije.


"Nećemo dozvoliti da energetika postane žrtva političkih odnosa i politizacije", rekao je premijer.


Dačić je rekao da su predviđene realizacije velikih projekata u energetici u Srbiji, da bi većina trebalo da se finansira iz kredita, ali da je njihova vrednost dvostruko veća od onoga što Srbija može da podnese kroz povećanje zaduženosti.


"Cilj je da se do 2016. zaustavi povećanje zaduženosti Srbije, što znači da se razmotre i drugi načini finansiranja projekata u energetici, kao što su koncesije, javno privatna partnerstva", rekao je on.


Dačić je dodao da Srbija očekuje više od tri milijarde evra investicija u naftni sektor i da je vlada apsolutno posvećena realizaciji projekta gasovod "Južni tok" koji treba da obezbedi sigurno snabdevanje gasom Srbije i EU.


Program za viškove

"Do sredine sledeće godine mora biti završen proces restrukturiranja 609 preduzeća u kojima je zaposleno više od 100.000 ljudi", rekao je ministar Saša Radulović i napomenuo da će 20 - 30 odsto od tog broja verovatno biti višak i da će neminovno doći do smanjenja u tom sektoru, jer se ta preduzeća moraju postaviti na "zdrave noge".


"Za određeni broj radnika realno postoji radno mesto, a postoji deo radnika koji će nažalost izgubiti posao. Država priprema programe za te radnike, to je jedan paket na kome se radi", naveo je Radulović.


Glavna mera u tom procesu će biti konverzija dugovanja u kapital, a država će podneti najveći udarac, kazao je Radulović, dodajući da će takva "zdrava i čista" preduzeća biti primamljiva i investitorima, što će posledično dovesti do novog zapošljavanja.


On je ukazao i da Ministarstvo privrede ne planira da zadrži subvencije do 10.000 evra po novootvorenom radnom mestu, dodajući da postoji problem sa dodeljivanim subvencijama, pošto je "kontrola gotovo nikakva", ali je naglasio da će Ministarstvo ispuniti preuzete obaveze prema svim investitorima.

2024 © - Vesti online