Sreda 23.10.2013.
23:14
Beta

Od sledeće nedelje privremena uprava u Beogradu

Skupština grada Beograda

"Ja razumem vaše nestrpljenje, svi bi želeli da grad Beograd počne drugačije da funkcioniše, ali zakon je zakon, koliko god da je nedorečen, mi moramo da se držimo slova zakona", istakao je Stevanović.

Prema njegovim rečima, po zakonu o lokalnoj samoupravi u petak 25. oktobra počinje da teče rok za formiranje privremene uprave u Beogradu, pošto u prethodnih mesec dana nije izabran gradonačelnik i njegov tim. Stevanović je objasnio da će to ministarstvo već u petak zatražiti od gradske uprave "neophodna dokumenta i dokaze" - zapisnik sa sednice na kojoj je razrešen gradonačelnik, zapisnik sa poslednje sednice, statut i poslovnik - kako bi "nedvosmisleno utvrdilo da su se stekli uslovi da se uvede privremeni organ".

Prema njegovim rečima, nakon toga, Ministarstvo će poslati dopis svim političkim strankama koje su činile gradsku Skupštinu, od kojih će zatražiti da predlože kandidate za privremenu upravu. On je kazao da će istog dana poslati imena kandidata i dobijena dokumenta iz gradske uprave Vladi Srbije koja će formirati privremeni organ.

"Vlast na lokalnom nivou je pokazala da nije spsobna da obezbedi većinu i tada interveniše vlada i ona će po svom nahođenju i u svom najboljem interesu da definiše privremeni organ, ali politički interesi ni jedne stranke nće biti dovedni u pitanje i imaće svoje predstavnike u privremenom organu", kazao je Stevanović.

On je kazao da će privremeni organ imati četiri člana i predsednika i da po zakonu njegov sastav mora da održava stanje gradskog parlamenta. Dodao je da očekuje da će i gradska uprava i stranke biti efikasne i ažurne, ali je ukazao da može da bude i opstrukcija.

"Ne sporim da može da bude opstrukcija, političke stranke nemaju razloga da prave opstrukciju, njima je u interesu da se preslika politika Vlade na grad Beograd, jer je to pružena ruka Vlade, a s druge strane možda bi moglo da bude utezanja iz gradske uprave,",kazao je on.

2024 © - Vesti online