Sreda 23.10.2013.
19:32
RTS, dnevno.hr

SDP uvodi Gotovinu na političku scenu?

Hoće li Ante Gotovina da uđe u politiku?

Sve će, kako se očekuje, biti mnogo jasnije nakon obeležavanja Dana sećanja, 18. novembra u Vukovaru. Šuška se, naime, da bi Gotovina u Vukovar mogao doći u koloni sa vlastima, nikako sa veteranima.

"Sa nestrpljenjem se očekuje šta će Gotovina uraditi, dok se potez generala Mladena Markača već sada ne dvodi u pitanje - on će toga dana Vukovarom prošetati zajedno sa svojim saborcima", navodi hrvatski portal. Gotovina i Markač oslobođeni su u novembru prošle godine gotovo svih tačaka optužnice za zločine počinjenje u akciji "Oluja". Žalbeno veće Tribunala u Hagu tako je poništilo prvostepenu presudu kojom su oni bili osuđeni na 24, odnosno 18 godina zatvora. Presuda je doneta preglasavanjem petočlanog žalbenog veća.

Najnovija događanja u vezi sa aferom u javnom preduzeću "Hrvatske autoceste", odnosno optužbe izrečene na račun gradonačelnika Zadra i bivšeg ministra mora Božidara Kalmete, mogle bi, kako se navodi, ozbiljno da poljuljaju rejting najuticajnije hrvatske opozicione partije - Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) u zadarskoj županiji, jednoj od najjačih uporišta te stranke. Takvu situaciju, na pola svoga mandata, mogao bi da iskoristi premijer Milanović kako bi ojačao svoj SDP u toj županiji.

Pozivajući se na dobro upućene izvore, Dnevno piše da bi Milanović lako mogao izvući "keca iz rukava" i ponuditi generalu Gotovini da vodi SDP-ovu listu u zadarskoj županiji .Ako Milanović želi još jednu pobedu na parlamentarnim izborima, moraće da  podrži Gotovinu i za tu će saradnju platiti koliko god bude trebalo, navodi portal i dodaje da ukoliko hrvatski general ostvari dobre rezultate, SDP bi mu mogao ponuditi čak mesto predsednika Sabora.

Šef opozicije Tomislav Karamarko tada bi se, kako se navodi, našao u velikim problemima i morao bi da povuče jedan jedini logičan potez - da vrati generala Mladena Markača u sam vrh svoje stranke, gde je i bio devedesetih godina. Karamarku bi na ruku išla činjenica da se Markač među hrvatskim veteranima "kotira" mnogo bolje od generala Gotovine. 

Kao otežavajuća okolnost za Milanovića u slučaju Gotovine navodi se to što su oči javnosti uprte u svaki korak generala, koji od izlaska iz haškog zatvora, vešto izbegava novinarske kamere.

2024 © - Vesti online