Sreda 23.10.2013.
18:53
tportal.hr

Nasukavanje ogromnih riba nagoveštaj katastrofe!?

Jedna od riba pronađenih na ostrvu Sveta Katalina
 

Ovo proročanstvo temelji se na jednoj stogodišnjoj japanskoj legendi koja retke velike ribe povezuje s zemljotresima. Prema nekim naslovima iz svetskih medija, Japanci su 2010. godine, pre razornih potresa u Čileu i na Haitiju strahovali da bi mogla da ih zadesi katastrofa jer su zabeležili čak 16 nasukavanja i uplitanja ogromnih zmijolikih riba u mreže. Više sličnih slučajeva navodno se dogodilo i par meseci pre cunamija u Japanu 2011.

Ulje na vatru nedavnih glasina dodatno je dolio zemljotres jačine 6,4 koji je samo dan nakon otkrića druge ribe, protresao Kalifornijski zaliv.

Životinje (ne) predosećaju zemljotrese

Riba pojas

 

Retka riba Regalecus glesne koja se kod nas zove riba pojas, može da naraste i do 18 metara. Smatra se najdužom ribom na svetu. Najčešće živi u tropskim morima na velikim dubinama od 300 do 1000 metara pa su susreti s njom vrlo retki, a njene osobine i ponašanje slabo su istraženi. Može dostići težinu od oko 300 kilograma. Uglavnom se hrani račićima. Zna ponekad da se pojavi i Jadranu, međutim, vrlo retko.

Neki naučnici priznaju kako postoji mogućnost da je teorija utemeljena u činjenicama koje se dešavaju pred našim očima, dok sa druge strane, većina morskih biologa smatra da za tako nešto još nema dovoljno dokaza.

Ranija istraživanja pokazala su kako bi mogla da postoji neka povezanost između neuobičajenog ponašanja određenih životinja i zemljotresa.

Kao primer se uzima istraživanje koje je 2009. u Italiji sprovodila britanski biolog dr. Rejčel Grant, koja je utvrdila da su žabe pre zemljotresa u Lakvili počele iznenadnu seobu – njihov broj je pet dana pre katastrofe neočekivano pao za 96%.

Riba sa Svete Kataline se već analizira. Stručnjaci su je secirali i zaključili da je dobro uhranjena i naizgled zdrava.

"Izgleda dovoljno dobro da se pojede, ako imate tavu od četiri metra", rekao je biolog Raf Zeter.

Stručnjaci takođe planiraju da obave testiranja na radioaktivno zračenje kako bi utvrdili da li je njena smrt možda povezana s curenjem iz nuklearki Fukušima Daići.

Isključivanje drugih uzroka nasukavanja moglo bi da osnaži hipotezu o potresu.

Pročitajte još o misterioznim velikim ribama o kojima smo pisali:

1. Mladić jahao kita ajkulu, skoro najveću ribu na svetu

2. Pogledajte ribu zvanu "vampir"

3. Upecana riba sa "ljudskim" zubima

4. Pula: Nasukale se čudne ribe od metar i po?!

5. Španija: Čudovište isplivalo na obalu!

2024 © - Vesti online