Sreda 23.10.2013.
13:35
telegraf.rs

Trojici sveštenika SPC preti 5 godina zatvora?

Foto: Ilustracija
 

Zbog istih krivičnih dela podneta je prijava protiv Ivana Cvetkovića, sveštenika SPC iz Kruševca.

Prijavljeni su odgovorna lica iz Patrijaršije Srpske Pravoslavne Crkve u Beogradu i SPC u Kruševcu i sumnja se da su počinili krivična dela “Povrede moralnih prava autora”, “Neovlašćenog korišćenja autorskih dela” i krivičnog dela “Neovlašćenog menjanja ili uklanjanja elektronske informacije o autorskom delu”.

Imenovani odgovorni urednici SPC, kako saznaje Telegraf.rs, su bez znanja i dozvole autora i vlasnika objavili i koristili na Internet sajtu SPC i zvaničnim novinama SPC “Pravoslavlje” celu seriju autorskih fotografija nastalih prilikom posete srpskog Patrijarha Irineja Čikagu 2012 godine.

Zato se sumnja da su učinili krivična dela za koja zakon preti zatvorskim kaznama do 5 godina, s obzirom da nastala šteta prevazilazi milionski iznos u dinarima, piše Telegraf.rs.

Autorske fotografije su preuzete sa Internet sajta autora i sa istih su uklonjena obeležja autora i vlasnika fotografija, studija Wedding Videology. Tako su objavljene u novinama SPC, ali bez obaveznog navodjenja imena autora i vlasnika fotografija, kako to zakon izričito nalaže.

"Ovo je inače jedan od retkih primera razumevanja tužilaštva i sudova u zaštiti zakona i autorskih prava i protiv namernog kršenja autorskih prava na Internetu i u štampi, te zato predstavlja značajan korak u sprovođenju zakona u oblasti zloupotreba savremenih tehnologija i Interneta u Srbiji", saopšteno je iz “Wedding Videology” iz Čikaga.

2024 © - Vesti online