Sreda 23.10.2013.
09:41
Srna, Beta

NSA demantuje špijuniranje, Francuska traži stragu u EU

Kleper: Ne špijuniramo saveznike, samo teroriste
 

"Navodi prema kojima je NSA skupila više od 70 miliona snimaka telefonskih razgovora francuskih građana su netačni", rekao je juče Kleper.

On je kazao da SAD skupljaju informacije kako bi zaštitili svoje građane i njihove interese, ali i američke saveznike zbog terorističkih pretnji. Za SAD je veoma važno prijateljstvo s Francuskom i mi ćemo nastaviti da sarađujemo na planu bezbednosti, rekao je Kleper.

Ipak, Francuska želi da pitanje američkog špijuniranja evropskih saveznika bude na dnevnom redu samita Evropske unije u Briselu u četvrtak, 24. oktobra, izjavio je francuski premijer Žan Mark Ero. Opisujući pisanje Monda kao "ozbiljno" i "šokantno", Ero je istakao da Evropa treba da se ujedini i zajedno pregovara sa SAD.

"Predsednik Fransoa Oland zatražio je da ova tema bude na dnevnom redu samita. Ovde se ne radi samo o Francuskoj, već o celoj Evropi", rekao je Ero juče pred parlamentom. On je dodao da Evropa mora da se zaštititi i traži nove propise u vezi sa ovom temom.
 

Na sajtu Monda pre dva dana je objavljeno da je NSA snimila 70,3 miliona telefonskih poziva francuskih građana između 10. decembra 2012. i 8. januara 2013. Mond se poziva na dokumente bivšeg analitičara NSA Edvarda Snoudena koji je u junu objavio tajne podatke o američkim programima prisluškivanja i nadzora komunikacija širom sveta.

U dokumentima ima dovoljno navoda da se veruje da su na meti prisluškivanja bile kako osobe za koje se veruje da su povezane s terorističkim aktivnostima, tako i pojedinci iz francuskih poslovnih, političkih krugova ili iz državne uprave. Slični programi nadzora komunikacija otkriveni su za Veliku Britaniju i Nemačku, prema dokumentima koje je obelodanio Snouden.

Prisluškivali i Kalderona

 

Meksički ministar inostranih poslova Hoze Antonio Maede rekao je da je američki predsednik Barak Obama obećao istragu u vezi sa optužbama o špijuniranju imejl sistema bivšeg predsednika Felipea Kalderona.

On je dodao da je "Obama tokom razgovora sa meksičkim predsednikom Enrikeom Penja Nijetom dao svoju reč da će biti otvorena istraga o tome".

 

Maede je rekao novinarima da je Obama naveo da "on nije odobrio nikakvo špijuniranje Meksika". Dodao je da se radi o "zloupotrebi poverenja" ako su pripadnici NSA hakovali imejl nalog Kalderona i njegovog kabineta, kao što je objavio magazin "Špigl".

 

2024 © - Vesti online