Utorak 09.03.2010.
14:41
Mondo

Dokumentarac o "Bojama” pobednik DORF-a

U odluci festivalskog žirija, koji su činili Igor Mirković, Gordan Nuhanović i Petar Mitrić, ističe se da je srpski film nagrađen za „informativan i iscrpan prikaz društveno-sociološkog i kulturnog konteksta osamdesetih godina u kojem je ponikao jedan od prvih ženskih rok sastava u tadašnjoj državi".

Film Draškovićeve o "Bojama", koje su se pročule prvencem "Dosta, dosta, dosta" (1988), a rad su preknule 1997. godine posle albuma "Prevariti naviku", proglašen je najboljim i po glasovima publike u delu Festivala održanom u Rijeci.

Ostvarenje "Prvi pravi ženski zvuk" prikazano je letos na filmskom festivalu "Sinema siti" (Cinema City) u Novom Sadu i prošle jeseni u Beogradu na muzičkom festivalu "Jelen pivo lajv".


Posebnu nagradu žirija DORF-a za „dinamičnu i dokumentarno relevantnu priču o odnosu jedne male sredine prema fenomenu hevi metala" i omladinskoj supkulturi osvojio je film „Radio Apokaliptiko" Marka Cvejića iz Slovenije.

Posebno priznanje Festival je dodelio Peteru Bracu iz Nemačke, za „ukupan dosadašnji rad i sjajne filmove koje je snimio".

Na DORF-u je učestvovao i dokumentarni film o srpskom muzičaru Vladi Divljanu "Vlada" slovenačkog autora Rudija Urana.

2024 © - Vesti online