Ugroženi zemljaci uvek u srcu i mislima

Pevalo se, igralo i darovalo: Banijci na okupu
 


- Sve je prošlo besprekorno, na našu veliku radost. Koristim ovu priliku da se zahvalim svim dragim ljudima koji su prisustvovali večeri, pomagali u organizaciji i što će svojim prilogom usrećiti zemljake u otadžbini prema kojima sudbina nije bila darežljiva u mnogo čemu - rekao je jedan od organizatora večeri, Živko Krčmarević, nekoliko dana posle zabave.

U međuvremenu, usledilo je pravljenje spiskova i konsultacije sa novinarima "Vesti", uvek na usluzi svojim dobronamernim čitaocima, kome donaciju poslati. Nije dugo potrajalo, a lista štićenika sa iznosima jednokratne novčane pomoći je prosleđena u beogradsko Dopisništvo "Vesti", kao i 6.120 evra (valuta koju je lakše razmeniti na ovim prostorima). Na spisku onih kojima je pomoć namenjena, kao konačan rezultat, našlo se ukupno 13 imena i adresa kuda će novac biti upućen. Mnogo lica, starih i novih.

Jedva pokretna: Dobrila Grujić

Odlučeno je da ukupne sume, deo od 2.720 evra ode u ruke njihovih zemljaka iz zavičaja, koji su se, nošeni vetrovima rata, nastanili širom Srbije i Republike Srpske i koji jedva sastavljaju kraj sa krajem. Od toga je dakle, po 500 evra upućeno: 13-godišnjem Branislavu Stamboliji, nastanjenom u Lipara kod Kule, a rođenom sa teškom srčanom manom, zatim, slepoj Suzani Vukosavljević (21) nastanjenoj u Novom Bečeju, njenoj vršnjakinji Nikolini Bajić iz Banjaluke, oboleloj od dijabetesa, potom Dajani Vučenović, rodom iz Slunja, koja živi u okolini Šimanovca, dok će Desa Šapić iz Obrenovca dobiti 400 evra, a još 320 evra Evica Borojević iz Velikog Gardaca kod Gline.

Preostalih 3.400 evra je za štićenike Humanitarnog mosta među kojima je po 500 evra namenjeno: dečaku Gojku Đuriću iz Bijeljine, koji se brine o bolesnom ocu, zatim trudnoj supruzi tragično nastradalog rudara, Gabrijeli Marjanović iz Trgovišta kod Vranja, četvorogodišnjem Urošu Karapandžiću iz Pećinaca, obolelom od cerebralne paralize, Vladimiru Đajiću (38) iz Beograda, koji je u stanju budne kome, Bojanu Lekiću iz Vladimirca kod Šapca, obolelom od leukemije, Dejanu Mariću (9) iz Zvornika, koji se bori sa metastazama tumora na kičmenoj moždini, a preostalih 400 Dobrili Grujić iz Beograda za operaciju kolena.

POZIV DONATORIMA

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

Želi da progleda: Suzana Vukosavljević

Ovi vredni darovi već su se našli u rukama pojedinih Suzane Vukosavljević, Branislava Stambolije, Gabrijele Marjanović, Uroša Karapandžića, Vladimira Đajića i Dobrile Grujić, koji su uputili svojim dobročiniteljima iz daleke Australije mnogo blagoslova uz želju da budu zdravi i doveka srećni.


- Molim vas da se u naše ime mnogo zahvalite našem bivšem komšiji iz Drljače, Živku Krčmareviću. Naše porodice i kumstvo vezuje. Da nije bilo njegove moralne podrške, ne znam da li bismo mama i ja imale snage za borbu da progledam i tako već više od dve decenije. Dar od 500 evra je za nas pravo blago. Naravno, iskoristićemo ga za nastavak mog lečenja. Hvala i svim drugim priložnicima, i koje znam i koje ne znam. Mnogo su nas obradovali, a posebno time što nas ne zaboravljaju uprkos ovom teškom vremenu, kada su ljudi najviše okrenuti sebi samima - rekla je Suzana Vukosavljević, poreklom iz Drljače kod Petrinje, kojoj je dar prosleđen na kućni prag.

Prevremeno je rođena u Bosanskom Novom, gde je zastala izbeglička kolona u kojoj su joj se roditelji kretali. Prebačena je u inkubator u banjalučkoj bolnici. Život joj je spasao, ali vid uzeo. Danas živi u Novom Bečeju sa majkom Danicom, jer je otac davno otišao svojim putem, ne osvrnuvši se. Nije mogao da se suoči sa slepim detetom i očajnom suprugom, bez krova nad glavom i zaposlenja. Nažalost, sličnu porodičnu sudbinu i doživeli su i mnogi drugi, koje je rat izmenio.


O prispeću su obavešteni i ostali navedeni štićenici, koji će narednih dana, takođe, dobiti donacije, a zbog nedostatka prostora u današnjem broju, o ostalim uručenjima, plemeniti Banijci, moći će da pročitaju u narednim izdanjima našeg lista. Samim tim, otkriće i koliko su samo obradovali i pomogli sve ove nesrećne ljude sa kojima se zla sudbina surovo poigrala, kao i šta su svojim dobročiniteljima poručili u znak zahvalnosti. Verujemo da će njihova plemenita tradicija biti nastavljena jer se tako na najlepši način čuva uspomena na zavičaj.
 

Mali Branislav na operaciji zuba

Prispelih 500 evra za 13-godišnjeg Branislava Stamboliju u beogradskom Dopisništvu "Vesti" preuzeo je i otac mališana Rade Stambolija, koji je sa porodicom izbegao iz sela Donji Hrastovac kod Siska.
- Moram vam reći da je ovaj dar stigao u dobar čas, budući da će Branislav ovih dana morati na operaciju zuba, koji ga mnogo muče. Hirurški zahvat će se obaviti u Novom Sadu. Razlog za operaciju, umesto običnog vađenja zuba, jeste pre svega mera predostrožnosti zbog Branislavljeve srčane mane. Do neba hvala tim divnim ljudima što nas svake godine na ova način pomognu. Njihova ljudska podrška znači podjednako kao i finansijska - kazao je Rade Stambolija zaposlen u jednoj novosadskoj mesari.

 

Za sedam godina 51.740 AUD

Večeri Banijaca imaju dugogodišnju tradiciju i sada već sa ponosom mogu da se osvrnu na ono što je urađeno u prošlosti. Od 2008. godine, od kada ih "Vesti" prate, zaključno sa ovogodišnjih 9.000 dolara, humanitarni bilans Banijaca iznosi čak 51.740 dolara koji su podeljeni sirotinji, bolesnima, nemoćnima i unesrećenima.


Zahvalnica

Banijci iz Melburna posebno se zahvaljuju firmi Beo-Export iz Liverpula, predgrađa Sidneja, koja je obavila besplatan transfer novca do Beograda i darovala 200 evra. Prilog od 200 dolara darovala je Maja -frizerski salon, Zdenka i Miloš Vujanić 100 dolara, dok je Zoki pečenjara Dovton darovao pečeno jagnje. Organizatori ove humanitarne manifestacije nisu propustili priliku ni da se zahvale našem listu za medijsku podršku svih ovih godina.

2024 © - Vesti online