Utorak 22.10.2013.
20:58
Beta

EU usvojila novi sistem kontrole granica

Novi sistem uvodi oštriju kontrolu granica u okviru EU
 

On će omogućiti zemljama članicama EU da razmenjuju operativne informacije i sarađuju međusobno i sa Fronteksom, evropskom agencijom koja koordiniše pogranične službe, kako bi se smanjio broj migranata koji ilegalno ulaze u EU.

Evropski parlament već je dao načelno odobrenje za uspostavljanje Jurošura. Taj sistem će omogućiti brzu razmenu informacija među organima za nadglednaje granica i telima za potragu i spasavanje kao i razmenu informacija i saradnju sa trećim zemljama.

"Jurošur će postati jedan od osnovnih sredstava EU da bi se izbegle na primer tragedije na moru kakve su događale u blizini ostrva Lampeduza", saopštili su evropski ministri.

Međutim, neki od poslanika sumnjaju u efikasnost Jurošura. "Ne treba nam novi sistem, već sistem za spasavanje imigranata na moru", rekla je nemačka poslanica iz redova Zelenih Franciska Keler u raspravi u Evropskom parlamentu.

Evropski parlamentarci osudili su kažnjavanje kad je reč o spasavanju migranata na moru. U Italiji su tako ribari kažnjavani zato što su pomagali migrantima i to na osnovu nacionalnog zakona o ilegalnoj imigraciji.

Spasavanje na moru spada u nadležnost samih država članica Evropske unije.

2024 © - Vesti online