Utorak 22.10.2013.
12:01
Z. Gligorijević - Vesti

Kako je rad izgubio dostojanstvo (3): U cipelama sa buvljaka

Pocepane uniforme: Nenad Miladinović
 

Nenad Miladinović, predsednik Koordinacionog centra Jagodina Nezavisnog sindikata policije za Pomoravski okrug, kaže da zaposleni u MUP-u do 2010. godine nisu imali ista prava kao ostali radnici jer im se nisu plaćali prekovremeni, noćni i rad tokom praznika.


- Bili smo građani drugog reda. Tek posle dva štrajka u 2011. godini uspeli smo da se izborimo za potpisivanje prvog trogodišnjeg posebnog kolektivnog ugovora za policijske službenike. Tada smo dobili i takozvani bonus. Naime, zbog težine posla kojim se bavimo jer ni u jednoj profesiji nema toliko poginulih i povređenih, naša plata po Zakonu o policiji trebalo bi da je veća od zarada ostalih državnih službenika za 30 do 50 posto.

- Pošto to nikada nije ispoštovano uz dogovor sa MUP-om i ministrom Dačićem, dobili smo linearno po 10.000 dinara kao novčanu pomoć, dodatak na platu, a ne bonus kako neki današnji političari žele da predstave narodu - pojašnjava Miladinović.


Policijski službenici do sada nisu imali ni redovne, ni vanredne lekarske preglede, iako su bili učesnici ratnih dejstava na Kosovu i Metohji. Veliki broj njih izvršio je samoubistvo, mnogi su zbog zatražili lekarsku pomoć i dobili F šifru. Oni više ne nose oružje i ne obavljaju u potpunosti policijske poslove, a nisu stekli ni uslove za penziju i njihov status do današnjih dana nije rešen.


- Trenutni najveći problem policijskih službenika jesu i dalje uniforme. Dobili smo ih 2001, a njihov zakonski rok trajanja je pet godina i istekao je 2006. godine. Ni sedam godina posle isteka zakonskog roka policijski službenici pred predstojeću zimu nemaju uniformu, a pantalone, košulje i kraće jakne su pocepane. Obuća ne samo što je dotrajala, već je bila neudobna i kada je bila nova.

- Odeću prepravljamo kod krojača, a da ne bi bili bosi, mnogi policajci kupuju cipele privatno. a po pravilu službe ne bismo smeli da nosimo cipele sa buvljaka. Jedino smo prošle godine dobili zimske jakne - objašnjava Miladinović.

Sutra - Kako je rad izgubio dostojanstvo (4): Ciglama na sindikalce

2024 © - Vesti online