Utorak 22.10.2013.
03:23
Beta

"Srbija da osudi zločine komunista"

Evropska unija zahteva reformu službi bezbednosti: Vuk Drašković, predsednik SPO
 

U debati "Srbija u Evropi - Evropa u Srbiji" na Beogradskom sajmu knjiga, Drašković je rekao da Srbija ne može u Evropu sa ideologijom komunističkih službi bezbednosti, jer je to "drveno gvožđe" - kontradikcija.

"Uslov za članstvo Srbije u EU mora biti osuda komunističkih zločina, radikalna reforma službe bezbednosti i otvaranje tajnih dosijea. Dok se to ne uradi, mi nećemo otkloniti mentalnu prepreku da bismo krenuli ka Evropi", rekao je Drašković i ocenio da bi otkrivanje istine o tim zločinima dovelo do preporoda u Srbiji.

On je kazao da je ruska Duma javno osudila staljinističke zločine i ubistvo carske porodice, dok u Srbiji vlada muk, zbog "mentalnih i duhovnih okova koji Srbiji ne daju da krene ka Evropi, uz podršku ekstremnih krugova u srpskoj crkvi".

"Ne mogu da razumem zašto EU u listu zahteva koji bi bili uslov za članstvo Srbije u EU, jasno ne istakne našu obavezu da osudimo komunističke zločine, jer ih nikada nismo osudili", rekao je Drašković.

Ambasador Nemačke u Srbiji Hajnc Vilhelm rekao je da bi zahtevanje izvinjenja za komunističke zločine "otvorilo stare rane" i raspravu o prošlosti koja nikuda ne vodi.

Po njegovim rečima, Srbija treba da se usredsredi na rešavanje problema Kosova i ispunjavanje preporuka Evropske komisije o reformi pravosuđa, javne uprave i privrede.

2024 © - Vesti online