Ponedeljak 21.10.2013.
17:13
RTS, Jutarnji list

Hrvatska plaća penzije vojnicima NDH

Ilustracija: Vojnici nekadašnje NDH primaju državnu penziju
 

Za penzije više od 13.000 vojnika nekadašnje Nezavisne države Hrvatske i članova njihovih porodica se godišnje izdvaja više od 45 miliona evra, pokazuju podaci hrvatskog Zavoda za penziono osiguranje. Direktor Hrvatskog državnog arhiva Vlatka Lemić izjavila je da ta institucija od 1993. izdaje potvrde o učešću u oružanim snagama NDH. Do kraja prošle godine je zahtev za izdavanje potvrde o učešću u oružanim snagama NDH podnelo 1.683 osoba iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.


Hrvatski parlament je 1993. usvojio izmene i dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, kojima je pripadnicima oružanih snaga NDH, nazvanim u tom zakonu "domovinska vojska", omogućeno da im se svaka godina provedena u oružanim formacijama računa kao dve godine radnog staža. Isti kriterijum je primenjen na godine provedene u ratnom zarobljeništvu, navodi "Jutarnji list".


Vlatka Lemić tvrdi da je oko 70 odsto građana koji su zatražili potvrdu dobilo negativan odgovor, jer se većina vojne građe NDH čuva u Beogradu, u Vojnom arhivu Ministarstva obrane.
 

U Zavodu za penzijsko osiguranje su naveli da su za izdavanje uverenja o pripadnosti oružanim snagama NDH nadležna dva udruženja građana - Društvo ratnih veterana Hrvatski domobran i Društvo bivših vojnika regularne hrvatske vojske. Tim udruženjima su zainteresovani morali dostaviti potvrdu Hrvatskog državnog arhiva ili neki drugi dokument, po mogućnosti izvorni, da su bili pripadnici snaga NDH.
 

Oni koji nisu imali nikakav pismeni dokument o pripadnosti tim snagama morali su priložiti svoju fotografiju iz oružanih snaga NDH ili potvrdu nadležnog Ureda za odbranu i overene izjave dva svedoka. U Zavodu za penzijsko osiguranje tvrde da potvrde dva udruženja građana same po sebi nisu bile dovoljan dokaz za ostvarenje povlašćene penzije, već je posebno telo Zavoda sprovodilo dokazni postupak, posle čega se donosilo rešenje o penziji.

2024 © - Vesti online