Ponedeljak 21.10.2013.
14:19
Srna

Rusija: Žena terorista ubila šestoro ljudi

U momentu eksplozije, u autobusu je bilo 40 osoba

Po istražiteljima, studirala je u Moskvi gde je upoznala Dmitrija Sokolova, svog muža, koji ju je uveo u oružani islamistički pokret.

"Sokolov je u Dagestanu i za njim se traga jer je pripadnik oružane grupe u Mahačkali", saopštio je Istražni biro.

Lokalna policija saopštila je da je pronašla fragmente bombe na mestu eksplozije.

Regionalna policija ranije je objavila da se eksplozija desila zbog kvara na instalacijama gasa, ali je Nacionalna antiteroristička komisija kasnije potvrdila da je reč o detonaciji bombe, prenela je agencija RIA "Novosti". 

Mesto nesreće

Od 32 osobe koje su prebačene u bolnicu, osam se nalazi u teškom stanju, rekli su medicinski izvori. Pokrenuta je krivična istraga o ubistvu, saopštila je Istražna komisija. U autobusu se u trenutku detonacije nalazilo 40 ljudi.

Volgograd se nalazi 1.000 kilometara jugoistočno od Moskve.

U Rusiji je od 1999. godine izveden niz krvavih napada, od kojih su nekoliko počinile žene-bombaši, sve angažovanije u islamističkoj pobuni. Među tim akcijama je dvostruki samoubilački bombaški napad marta 2010. u moskovskom metrou (40 mrtvih) i na moskovskom aerodromu Domodedovo januara 2011. (36 žrtva).

Posle prvog čečenskog rata (1994-1996), pobuna je postepeno postala islamistička i sve se više širi van granica te male republike, te se sredinom prošle decenije pretvorila u aktivan oružani islamistički pokret širom Severnog Kavkaza.

Šef islamista ruskog Kavkaza, Doku Umarov, neprijatelj broj jedan Kremlja, pozvao je jula u video-snimku na napade na Olimpijske Igre u Sočiju koje počinju 7. februara, da bi se "svim sredstvima" sprečilo" održavanje tog međunarodnog događaja.

2024 © - Vesti online