Ponedeljak 21.10.2013.
08:46
Beta

U Kragujevcu Veliki školski čas

U znak sećanja na Kragujevčane, streljane 1941. godine, u spomen-parku Šumarice 
 

Početak Velikog školskog časa zakazan je za 11 časova, a prethodno će u 10.30 biti služen moleban kraj humke streljanih đaka i profesora.

Povodom sećanja na žrtve fašizma i kragujevačku tragediju biće izvedena poema "Čovečanstvo neka pogleda na sat" sastavljena od stihova iz pesničkih knjiga Slobodana Pavićevića, književnika iz Kragujevca. Priređivač poeme je Bratislav Milanović iz Kragujevca, a reditelj scenskog prikaza Milić Jovanovic iz Kragujevca.

U izvođenju poeme učestvovaće glumci kragujevačkog Knjaževsko srpskog teatra Mirko Babić i Marina Perić Stojanović i drugi mladi glumci.

Pročitajte sve što smo pisali o Šumaricama OVDE

Učestvovaće glumci Studentskog kulturnog centra, račanskog pozorišta i Pozorišta mladih Abrašević, Pozorisne radionice Doma omladine, Prve kragujevačke gimnazije, a doprineće i bogoslovi bogoslovije "Sveti Jovan Zlatousti", studenti FILUM-a i đaci osnovnih škola. Prema rečima reditelja Milića Jovanovića prvi put će se u scenskom prikazu čuti i nemački, engleski, francuski i španski jezik.

Nemačka "kaznena ekspedicija" streljala je u Kragujevcu, 21. oktobra 1941. godine, u znak odmazde, više hiljada srpskih civila. Među žrtvama zločina bili su i đaci viših razreda gimnazije, kao i njihovi profesori.

2024 © - Vesti online