Ponedeljak 21.10.2013.
12:36
J. L. Petković - Vesti

Zbog Ivice skidali albanske zastave

Kafica sa domaćinima: Ivica Dačić u Gračanici
 

Još u subotu pre podne, svima koji su na prelazu Merdare (koje su zamravili policajci sa mašinkama), bili u približno isto vreme kada i premijer Srbije, i psi su njuškali automobile. Uz put do Gračanice, postavljeni su policajci, a neki od njih, nisu mogli da odole, pa su mahanjem pozdravljali i konvoj i srpskog premijera.

Monaški ručak

Po dolasku u manastir Gračanica, Dačićeva svita koju su činili političari poreklom sa Kosova, bivši ministar Žarko Obradović, generalni sekretar Vlade Srbije Veljko Odalović i Dejan Radenković, poslanik u Skupštini Srbije, imala je sastanak sa vladikom raško-prizrenskim Teodosijem i igumanom manastira Draganac Ilarionom. Usledio je i skroman ručak, gde su posluženi riba, pohovana piletina, grilovano povrće, šarski kozji sir i crno dečansko vino.

(Ko) po direktivi, od mnogobrojnih obeležja kosovske i albanske državnosti, ostala su samo postolja za zastave na poslovnim objektima i privatnim kućama, a od uobičejnih milion žutih zvezdica na plavoj pozadini koje bi se vijorile usput, video se jedino izbledeo patriotski znak benzinske pumpe "Kosova petrol".


Zaustavljena je kolona automobila, a u njoj nisu svi bili oduševljeni što moraju da propuste lidera SPS-a. U jednom momentu je došlo do manjeg incidenta u blizini Gazimestana.


- Taj je bio očigledno besan što mora da čeka, pa je očigledno želeo da gađa kamenicom. Nije se ni sagao da dohvati kamen, kada su ga zaskočili kosovski policajci, oborili na haubu i stavili lisice - kaže izvor "Vesti".

Obavezan dolazak: Obaveštenje direktora škole iz Šilova
 

Oko 5.000 Srba pristiglih u Gračanicu iz raznih krajeva Kosova, očekivalo je da im se Dačić obratiti na velikoj bini postavljenoj između stanice kosovske policije i zgrade nove i još neuseljene, kosovske opštine u koja čeka pobednika lokalnih izbora na koje (ovaj put) poziva Beograd. Na to su upućivale i plakate građanske inicijative "Srpska", a kolona od desetak vozila, zaustavila se međutim, pred portom manastira Gračanica.
 

Detalj iz Gračanice
 

Na znak organizatora, pravo sa mitinga, građani su krenuli kod Dačića u manastir, a usput je bilo pomalo i rasprave, gde će se pred zadužbinom kralja Milutina staviti koji plakat, koji promoviše srpske kandidate za gradonačelnike. Uz sve trobojke u rukama, šajkačama i promo majicama "Ja sam zvaničnik Srbije", atmosfera u prvi mah, i nije bila kako se očekivalo da se dočeka premijer.

Dačić pod maksimalnom zaštitom

Delom, možda, i zbog toga, nekima koji primaju novac iz srpskog budžeta, dolazak na miting bio je radna obaveza. Situacija se potpuno promenila, kada se pred okupljenima pojavio Dačić. Vidno odobrovoljen brojem okupljenih, poručio je "poseta je verska, ja verujem u Srbiju", a portom manastira se prolomilo "Srbija, Srbija" i "Kosovo je srce Srbije". Kasnije se šuškalo da je takav početak govora nekima zaličio na početak govora Slobodana Miloševića na Gazimestanu, ali daleko od toga.

Bakšiš za konobara

Premijer Ivica Dačić u toku posete Gračanici pozvao je Srbe sa Kosova da budu jedinstveni i izađu na lokalne izbore zakazane za 3. novembar. Posetu Gračanici je završio uz kafu, koju je popio u kafiću u centru sela, a koji se nalazi ispod ogromnog promotivnog panoa, i izbornog štaba kandidata za gradonačelnika ispred Samostalne liberalne stranke, koja je u prištinskoj vladi. Dačić je platio račun u kešu, a konobara je častio sa 1.000 dinara bakšiša.

Obraćanje premijera Srbije, otišlo je pravcu poziva na pomirenje, i zvučao je vrlo prizemno i svesno problema i tenziji oko lokalnih kosovskih izbora koje Srbi imaju i sa drugima i među sobom, a koje su odavno prešle normale.

Mnogima je milo što su uživo videli premijera. Za tu priliku Vojislav Stojanović iz Dobrotina, obukao je crno-belo- plavu jaknu sa natpisom - Srpski četnički pokret. Srbin koji je donedavno živeo u Australiji, da bi se ponovo vratio u rodni kraj, doterao se i ručno pravljenom šajkačom.


- To je naš čovek. Poručili bismo mu da smo uvek iz njega i Srbiju - kazao je Vojislav.
I Momčilu Ničiću iz istog sela je drago što je premijer "došao da vidi kako Srbi žive na Kosovu".


- Poručili bismo mu da podrži srpski narod da mi opstanemo na ovom terenu. Meni ne treba ništa. Samo da imamo mir i slobodu, i da možemo da živimo u našoj državi. Mile Jovanović iz Livađa, među prvima je došao u manastir da dočeka Ivicu Dačića. Čak je uspeo kaže da mu upadne u vidokrug i mahne.
 

Doček spontan ili po naredbi?
 

- On mi je odmahnuo, ali opet nisam uspeo da mu kažem šta sam hteo - malo je nevoljno rekao Jovanović.


- Hteo sam da ga pitam gde je minimalac? Za sedam meseci smo ga samo jednom primili. Narod nema leba da jede. Drago mi je da ga vidim, ali samo da sam mogao dve da mu kažem. Od mahanja nema ništa.

Spomenik svim žrtvama

Dačić je predložio da se napravi zajednički spomenik albanskim i srpskim žrtvama ratova na Kosovu i Metohiji.
- Ocene šta se desilo su veoma različite i često se desi kada se pokrene pitanje pomirenja i oproštaja da se tenzije još više podignu oko toga ko je kriv. Prošlost se ne može promeniti, ali budućnost, može.

2024 © - Vesti online