Ponedeljak 21.10.2013.
13:02
J. L. Petković - Vesti

Brišu Srbe sa biračkog spiska

"Nestao" sa spiska: Marjan Šarić
 

arjan Šarić, bivši predsednik srpske opštine, a koji je sada kandidat za odbornika građanske inicijative Srpska, sasvim slučajno je saznao da su ispisani sa spiska glasača, pretražujući na sajtu kosovske Centralne izborne komisije. Kada je pogledao celokupan spisak, ispostavilo se da se od Šarića na spisku nalaze samo trojica, od toga dvojica nisu više među živima.

Broj glasača

Pre sukoba na Kosovu i Metohiji u opštini Orahovac živelo je više od 5.500 Srba, dok danas u Orahovcu i susednoj Velikoj Hoči živi nešto manje od 1.000 Srba. Na biračkom spisku u Orahovcu danas je registrovano ukupno 53.815 birača.

- Kompletna moja porodica više nije na spisku. Danas ću opštinskoj izbornoj komisiji uložiti žalbu. Zaista ne mogu da shvatim kako su mogli da prihvate moju kandidaturu za odbornika, da imam i njihovu ličnu kartu, a da nemam pravo da glasam. Ajde da su mene skinuli, ali što bi članove porodice - pita se Šarić.


Za razliku od njega koji živi u mestu u kome je rođen i nije na spisku, on dodaje da je letimičnim pogledom na biračkom spisku video veliki broj ljudi koji više nisu među živima.


- Na biračkom spisku su oba moja pokojna strica. Takođe, video sam više od 30 preminulih koji nisu izbrisani sa spiska. A to je bio samo letimičan pogled. Ne znam čija je to greška - da li u CIK-u, ili negde drugde, ali se nadam da ću dobiti odgovor - rekao je Šarić u izjavi za "Vesti".


On još kaže da je raspitujući se o svom problemu u kome se našao, saznao da on nije jedini, i da ima još primera ovakvog "nestajanja" sa biračkog spiska, kao i da mnogim pokojnicima kosovski CIK još daje pravo glasa.

2024 © - Vesti online