Ponedeljak 21.10.2013.
05:18

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/print.phtml on line 37

"U Srbiji bezbednost na katastrofalnom nivou"

Dragan Šutanovac

Žalili ste se da ministri ne dolaze u Skupštinu na sednice Odbora za bezbednost iako ste ih zvali?
- Ne, to se žalio predsednik odbora Dušan Bajatović. A ja sam se žalio jer se sednice ovog odbora uopšte ne održavaju. Nisam ni znao da ministri policije i odbrane treba da prisustvuju sednici.


Kako to mislite sednice Odbora za bezbednost se ne održavaju, imali smo jednu pre dva dana?
- Ta jedna je održana, a pre toga od početka godine nismo imali nijednu.

Kakve su posledice?
- Bezbednost u zemlji je na katastrofalnom nivou. Od početka godine ubijeno je 37 žena. Često se dešava da policajac ubije druga ili ženu, a očigledno je da u MUP-u postoje frakcije. Isto tako funkcioneri MUP-a ne silaze sa naslovnih strana nekih novina. Niko o tome nigde ne raspravlja. MUP o tome ćuti. Tražio sam na poslednjoj sednici od MUP-a da saopšti spisak gradova i opština u Srbiji koji nemaju načelnike policije. Izgleda da je lakše rekonstruisati vladu sa 11 novih ministara nego MUP.


Onda se verovatno slažete sa Bajatovićem da bi ministri trebalo da o tome govore u parlamentu?
- Zakonska je obaveza MUP-a da izveštaj o radu podnese parlamentu, ali se to ne dešava. Ne znam da li je Bajatović zvao ministre, ali znam da nije zakazivao sednice redovno.


Zašto nije?
- Zato što je praksa da predsednici odbora u parlamentu budu iz opozicionih partija, a na čelu Odbora za bezbednost je čovek iz vladajuće većine. Nije mu cilj da kritikuje svoju partiju, zar ne?


Još neki članovi odbora su imali primedbe na bezbednost...
- Naravno, kada o tome nema gde da se raspravlja. Napravljena je atmosfera u zemlji da se niko ne oseća bezbednim. Toliko je hapšenja predsednika opština da to upada previše u oči, a neki iz ovog parlamenta kažu da to nije zakonito. Previše je senzacionalizma u borbi protiv kriminala i korupcije.


Šta ćete uraditi?
- Ne mogu ništa, nažalost.

2024 © - Vesti online