Ponedeljak 21.10.2013.
01:53
Srna

''Teško je biti Srbin u Vukovaru''

Komentarišući nasilno skidanje dvojezičnih tabli sa zgrada ustanova u Vukovaru, Bodrožićeva je ocenila da problem nije ćirilica, nego ono što se dogodilo i da bi hrvatske institucije i politika trebalo konačno da se bave bitnim stvarima i životom u tom gradu.

Ćirilica vrh ledenog brega: Ivana Simić Bodrožić

Prema njenim rečima, problem s ćirilicom je "vrh ledenog brega jedne politike koja traje duže vreme".

"Štab (za odbranu hrvatskog Vukovara) govori - `Ne želimo ćirilicu`. To je pogrešna poruka, jer problem nije ćirilica, tako dolazi do nesporazuma, treba govoriti o tome koliko ljudi još nije pronađeno", rekla je Bodrožićeva za HRT.

Ona smatra da je hrvatski premijer Zoran Milanović trebalo da dođe u Vukovar odmah pošto je prva ploča razbijena i da razgovara s ljudima, a sada je mnogo teže postići konstruktivan dijalog i da to stvara problem.

"Uvek imate profesionalne demonstrante u prvom redu, a tamo, recimo, stoji čovek koji želi da pronađe svoja dva sina, ne želi da protera sve Srbe iz Vukovara u Srbiju", dodala je Bodrožićeva.

Ona smatra da Vukovaru treba nešto kao centar za mir, za ljude s traumama, za terapiju, ili "nešto što neće biti obojeno" i da na takvu zgradu treba staviti ploču s dvojezičnim natpisima.

2024 © - Vesti online