Nedelja 20.10.2013.
20:14
Beta

''Srbi, uzmite sudbinu u svoje ruke''

"Da uzmu vlast u svoje ruke i budu legitimni predstavnici i učesnici u svim dogovorima i pregovorima koji predstoje. Ako niste za stolom, onda ste na stolu, odnosno o vama se pregovara", rekao je Dačić novinarima na Sajmu knjiga u Beogradu, gde je predstavljeno izdavaštvo kosovskih Srba koje je pomogla Kancelarija za Kosovo.

Budite za stolom, a ne na njemu: Ivica Dačić

Dačić je naveo da je preduslov za pobedu jedinstvo srpskog naroda na Kosovu i ocenio da Srpska pravoslavna crkva u tome ima veliki značaj i doprinos. Premijer je istakao da je "Srbija na Kosovu živa materija i realnost", a ne samo nešto što je postojalo pre 500 ili 700 godina.

Dačić je rekao Srbija nikada neće ostaviti svoj narod na cedilu i da će se uvek boriti

Dačić u Gračanici: Izaberite svoju vlast i živite slobodno

 

Oko 5.000 Srba sa centralnog Kosova srdačno je dočekalo juče premijera Srbije Ivicu Dačića u porti manastira Gračanica gromoglasnim aplauzom i povicima "Srbija, Srbija", "Ivice, Srbine", "Kosovo je srce Srbije". Srbi iz Raniluga, Lipljana, Štrpca, Gračanice došli su sa zastavama Srbije u rukama u majicama na kojima je trobojka ili natpisi "Ja sam zvaničnik Srbije". U portu manastira donet je i ogroman portret Ivice Dačića.

za njegovu bezbednost, prosperitet i prava. Promociji su prisustvovali i predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović, patrijarh Irinej i ministar bez portfelja zadužen za Kosovo Aleksandar Vulin.

Patrijarh Irinej istakao je da dokle god postoji vera ima i nade i da će "Kosovo, koje je uvek bilo i jeste, ostati srpsko".

"Mnogo je porušenih i spaljenih kuća i treba pomoći tom narodu, omogućiti mu da tamo ostane", rekao je patrijarh.

Vulin i Stefanović istakli su da je stvaralaštvo Srba na Kosovu preduslov za njihov opstanak. Kancelarija za Kosovo je na prošlogodišnjem sajmu prvi put predstavila stvaralaštvo kosovskih Srba na svom štandu, a tokom ove godine objavljeno je 100 novih izdanja, a 33 pomogla je Kancelarija.

Dačić je prisustvovao otvaranju Sajma knjiga i posetio je štand Policijske akademije.

2024 © - Vesti online