Subota 19.10.2013.
21:09
vijesti.me

Vujanović prećutao orden SPC

Srpska pravoslavna crkva odlučila da Vujanoviću da Orden Svetog cara Konstantina. Crnogorska javnost nema pojma o tome
 

Uredba SPC predviđa da se Orden Svetog Cara Konstantina “dodeljuje onim licima koja su doprinela slobodi vere i uopšte unapređenju ljudskih prava i sloboda”.

Osim Vujanovića, koji nije prisustvovao proslavi u Nišu, orden od patrijraha Irineja dobili su njegove kolege - pravoslavni patrijarsi, predsednik i premijer Srbije Tomislav Nikolić i Ivica Dačić, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, te prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević.

Na pitanje na osnovu kojih kriterijuma je Vujanoviću dodeljen orden, koordinator Pravnog saveta MCP protojerej-stavrofor Velibor Džomić rekao je da je Sveti arhijerejski sinod povodom jubileja Milanskog edikta doneo odluku da odlikuju visokim crkvenim odlikovanjem više državnika, a posebno državnici iz Crne Gore i Srbije, s obzirom na to da su se u Nišu i Podgorici održavale svečanosti.

“Treba uzeti u obzir da to jeste crkveni orden, ali da je reč o prvom hrišćanskom vladaru (Konstatin), koji je objavio slobodu hrišćanstva i da se na taj način ukazuje poštovanje ne samo njima kao ličnostima, već i državama na čijem su čelu. To je praksa u svim hrišćanskim crkvama. U tome što je predsednik Vujanović dobio orden zajedno sa predsednikom Nikolićem, nema nikakvog izuzetka ili spektakularsnosti”, kazao je Džomić i dodao da ne može da precizira kada će Vujanoviću orden biti i formalno uručen.

Kako god, iz Vujanićevog kabineta nije bilo obaveštenja o ordenu. Možda zato što je Vujanović u više navrta reagovao na Irinejeve stavove prema Crnoj Gori kao državi i Crnogorcima kao naciji.


Da podsetimo, Irinej je u intervjuu NIN-u 5. oktobra, rekao da “Crna Gora ide svojim putem, a videće se gde će otići Crnogorci i da li će postati Italijani, vatikanci, možda i Albanci”.

Patrijarh SPC je istakao da Crne Gore ne bi bilo da nije bilo Mitropolije crnogorsko-primorske (MPC) i napomenuo da je Vujanoviću preneo da, "ako Crnogorci hoće da se odreknu bilo kakve veze sa srpstvom, iz svog nasleđa moraju da izbrišu Svetog Petra Cetinjskog, Njegoša i kralja Nikolu, koji su govorili da su Srbi“.

“A ako njih izbrišu, pitanje je šta je ostalo, šta je onda Crna Gora”, rekao je Irinej, navodeći da srpska crkva u Crnoj Gori postoji gotovo 800 godina. Patrijarh je dodao da je zahtev da se MCP sada registruje kod crnogorskih vlasti, kao da je nastala ovih dana, više nego apsurdan.

Nakon toga Vujanović je ocenio da je stav Irineja “zabrinjavajući”.

“Irinej ne može da osporava crnogorsku naciju. Svako osporavanje je uvreda za Crnogorce”, prokomentarisao je Vujanović. Prema njegovim rečima, očito je da se u Srbiji negiraju Crnogorci kao nacija, ali, kako je objasnio, ne treba Crna Gora, zbog toga, da ulazi u konfrontacije sa Srbijom.

Vujanović orden ipak nije "prijavio".

2024 © - Vesti online