Subota 19.10.2013.
18:13
Jutarnji

Španski roman o samoubistvu Mladićeve ćerke

Grob Ane Mladić, poslednje mesto koje je general video pre odlaska u Hag
 

"Ana Mladić počinila je samoubistvo omiljenim pištoljem svoga oca. Godinu dana posle tragedije, u julu 1995. godine, general Ratko Mladić počinio je najveći pokolj na evropskom tlu od Drugoga svetskog rata. Zgrožena, u tom trenutku sam pomislila: ova priča ima sve elemente grčke tragedije, ona mora biti ispričana", kaže Klara Uson, autor romana o samoubistvu Ane Mladić.

Španska spisateljica je članak o ovom događaju našla u britanskom "Tajmsu", a kao podlogu za svoj roman koristila je tragičnu sudbinu Ane Mladić, koja je imala samo 23 godine kada je digla ruku na sebe, i krvave događaje iz rata u Bosni.

Klara Uson je do sada napisala šest romana i dobila četiri književne nagrade. Roman "Ćerka sa Istoka" prevedena je na italijanski i holandski jezik. Na italijanskom tržištu knjiga se zove "Kći", a u Holandiji su ga naslovili "Ana Mladić".

Ana Mladić sa roditeljima: Bila je očeva mezimica
 

Spisateljica kaže da je tri godine intenzivno prikupljala građu, marljivo slažući realnost u fikciju. Roman ne samo da je osvojio čitaoce u Španiji i pomenute dve zemlje gde je preveden, već je dobio i dve književne nagrade: "Ciudad de Barcelona" i "Premio nacional de la Crítica", vrlo prestižna priznanja u Španiji.

Klara Uson je u svojoj knjizi Anu Mladić opisala kao privlačnu, vedru devojku, jednu od najboljih studentkinja beogradskog Medicinskog fakulteta, koja se nalazila na korak do diplome. Oca je obožavala; generala koji je nizao pobede i koji ju je, kao svoju mezimicu, ludo voleo. Nekoliko nedelja pre nego što će umreti, u martu 1994. godine, Ana je otputovala je u Moskvu na matursko putovanje. Tamo se nešto dogodilo, jer vratila se drugačija Ana: tužna, neraspoložena, depresivna. Devojka je 24. marta pucala sebi u glavu, piše Uson u svojoj knjizi.

2024 © - Vesti online