Subota 19.10.2013.
16:23
Beta

Patrijarh i episkopi pred moštima Nikolaja Velimirovića

Vladika Nikolaj poslednji svetac SPC
 

Sasluživali su mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i episkopi – valjevski Milutin, bački Irinej, kruševački David, bihaćko-petrovački Atanasije Rakita i umirovljeni vladika zahumsko-hercegovački Atanasije Jevtić.

Eparhija valjevska SPC je na taj način započela završne svečanosti obeležavanja 1.700 godina od donošenja Milanskog edikta, a danas su obeležene i 22 godine od prenosa moštiju vladike Nikolaja Velimirovića.

O Nikolaju su govorili patrijarh Irinej i mitropolit Amfilohije ističhući njegov doprinos Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC). Nikolajeve mošti su sada presvučene novim kivotom, a deo je poklonjen manastiru Žiča, gde je on bio episkop uoči Drugog svetskog rata.

Ranije je najavljeno da "između 19. i 27. oktobra" biti postavljen metalni krst visok 13 metara kod manastira Pustinja. Taj prohromski krst, težak 1,8 tona sa rasaponom krakova od sedam metara, urađen je u lajkovačkom "Elmontu" i poklon je "Kolubara Metala" Valjevskoj eparhiji SPC.

On će helikopterom biti transportovan do Pustinje. U Valjevu je sinoć održana tribina posvećena Njegošu na kojoj su govorili mitropolit Amfilohije i akademik Matija Bećković.

Završna svečanost sa akademijom, kojom će biti okončano obeležavanje 1.700 godina od donošenja Milanskog edikta, biće održana 27. oktobra na platou ispred valjevskog hrama Vaskrsenja gospodnjeg.

2024 © - Vesti online