Subota 19.10.2013.
01:39
Beta

"Nismo uputili poziv na linč gejeva"

Mitropolit Amfilohije

Mitropolija je saopstila da je Amfilohijevo "pastirsko pismo netačno i pogrešno tumačeno". Mitropolit Amfilohije je, uoči parade, taj skup LGBT osoba nazvao povorkom "bestidnosti i greha" i pozvao organizatore "da na vreme još jednom razmisle i da paradama ne stvaraju nevolju sebi i drugima".

Amfilohije je ocenio i da vlast organizuje paradu "pod pritiskom evropskih, pederskih lobija". U kontekstu parade govorio je i o "nagonskom totalitarizmu", a izjednačio je homoseksualnost sa pedofilijom.

Po oceni Mitropolije, Amfilohije "nije rekao ništa novo u odnosu na ono što je bilo govoreno u 2.000 godina hrišćanstva po pitanju ljudskog greha i razlikovanju greha od vrline". U Mitropoliji su naglasili da "iznošenje hrišćanskog stava po odnosnom pitanju nije i ne sme biti shvaćeno kao poziv na bilo kakvo nasilje protiv bilo koga i sa bilo čije strane".

"Ono je poziv na razum, na mir, na bratsku ljubav i slogu i na zaštitu osnovnih ljudskih prava svih ljudi bez razlike", poručili su iz Mitropolije. Amfilohijevo obraćanje doživljeno je u delu crnogorske javnosti kao poziv na linč, a crnogorski ombudsman pozvao je mitropolita da se uzdrzi od diskriminatorskih izjava i govora mržnje a državne organe da reaguju.

2024 © - Vesti online