Petak 18.10.2013.
17:05
B92

Gazda Jezda slobodan, slučaj zastareo

Gazda Jezda slobodan čovek
 

Apelacioni sud je 27. septembra doneo presudu kojom je preinačio presudu Višeg suda u Beogradu od 20. februara u pogledu pravne kvalifikacije i istovremeno odbio optužbu zbog apsolutne zastarelosti krivičnog gonjenja. Optuženi su bili osnivač, većinski vlasnik i predsednik sistema "Jugoskandik" Jezdimir Vasiljević, direktor banke Privatne privrede Crne Gore Milorad Vukotić, savetnik u "Jugoskandiku" i zamenik v.d. direktora Ljubovije Šundić, direktor "Jugoskandik štedionice" Dragan Antonijević i pravni savetnik i v.d. direktora "Jugoskandik štedionica" Stevan Protić.

Njih je optužnica teretila da su u periodu od 14. januara 1992. do 15. septembra 1993. godine u Beogradu i u Podgorici iskorišćavanjem službenog položaja pribavili sebi i drugim licima protivpravnu imovinsku u ukupnom iznosu većem od 60 miliona nemačkih maraka i pritom pričinili materijalnu štetu ulagačima kojima su dospeli, ali ne i isplaćeni ulozi.

Apelacioni sud je našao da se radnje okrivljenih mogu pravno kvalifikovati isključivo kao krivično delo zloupotrebe službenog položaja odgovornog lica.

"Imajući u vidu promenjenu pravnu kvalifikaciju, a polazeći od činjeničnog opisa iz optužnice, to je utvrđeno da je apsolutna zastarelost krivičnog gonjenja u odnosu na okr. Jezdimira Vasiljevića nastupila 6. marta 2013. godine, u odnosu na okr. Dragana Antonijevića 5. marta 2013. godine, u odnosu na okr. Stojana Protića i Ljubivoja Šundića 11. marta 2013. godine i u odnosu na okr. Milorada Vukotića 15. septembra 2013. godine, zbog čega je prvostepena presuda preinačena i prema okrivljenima odbijena optužba", piše u saopštenju.

Vasiljević je na slobodi od februara 2013. godine, kada je prvostepeno osuđen na pet godina zatvora, a pušten zbog vremena provedenog u pritvoru. Ta presuda je vlasniku "Jugoskandika", poznatom kao "gazda Jezda", izrečena u Višem sudu posle više od deset godina suđenja i 20 godina od kraha štedionice u martu 1993. Vasiljević je na izricanje te presude u sud doveden iz Centralnog zatvora, u kojem se nalazio od 26. marta 2010, jer je dva puta bežao iz zemlje.

Početkom devedesetih godina hiljade ljudi širom Srbije ulagale su novac u "Jugoskandik", kako bi uz visoke kamate izvukli veliki profit za kratko vreme. Mnogi su prodavali nekretnine, vozila i dragocenosti da bi novac uložili u štedionicu, ali su ubrzo posle njenog kraha ostali "praznih šaka". Narodna banka Srbije u više navrata je pokušavala da veštačenjima utvrdi tačnu štetu, kao i vrednost imovine "Jugoskandika".

2024 © - Vesti online