Petak 18.10.2013.
18:20
Jutarnji

Keljmendi gradi džamiju u Sarajevu

Naser Keljmendi: Grehe otkupljuje gradeći bogomolje
 

Istražujući povezanost poznatih kriminalaca s verskim zajednicama, CIN je dobio potvrdu da je Keljmendi, koji je trenutno u zatvoru u Prištini, donirao 100.000 konvertabilnih maraka (oko 50.000 evra) za gradnju džamije u okolini Sarajeva.

Mađu osobama koje su pomogle gradnju verskih objekata u BiH je i Tasim Kučević, koji je zbog niza teških krivičnih dela osuđen na 14 godina zatvora, navodi CIN sa sedištem u Sarajevu.

Informaciju o donaciji potvrdio je Esad Hasanović, zamenik direktora građevinske firme Rasno-Meka Kompani iz Sarajeva, koja je gradila džamiju u naselju Ilidža. "Keljmedni je bio jedan od najvećih donatora", rekao je Hasanović.

CIN podseća da je u vreme doniranja novca za džamiju Keljmendi uveliko bio pod istragom za ubistva, a njegovi sinovi su se sumnjičili za oružane obračune i nasilničko ponašanje.

Rijaset Islamske zajednice BiH objasnio je da nema način da proveri imovinu donatora, i da bi za njih bile neprihvatljive sve donacije osobe koja je imovinu stekla na nedopušteni način, poput prodaje narkotika.

2024 © - Vesti online