Petak 18.10.2013.
15:15
Beta

Crkva podržala cenzuru kulture u Novom Sadu

Ova slika ne može u KCNS, odlučili Fajgelj i Crkva
 

U saopštenju crkvene opštine navodi se da je zabranom izlaganje te slike odbranjena "svetinja od skrnavljenja i zaštićena verska osećanja građana". Opština je navela da su na delu "poštovaoci kulta smrti, mraka i mržnje", te da oni pokušavaju građanima Novog Sada da nametnu svoje gledište prema umetnosti i kulturi.

Dodaje se da su ti "poštovaoci" pokrenuli medijsku hajku na KCNS i njegovog direktora Andreja Fajgelja, jer im pokušaj nametanja svojih stavova nije uspeo zbog odluke da izložba bude cenzurisana.

"Ti vajni zagovornici slobode izražavanja i slobodnog umetničkog izraza, koji brane lik i delo svojih ideoloških vođa, spremni su da napadaju i ocrne svakog ko misli drugačije od njih i ko se ne uklapa u njihov kalup kulture, umetnosti i slobode. Oni ne shvataju da sloboda postoji samo zajedno sa ljubavlju", kaže se u saopstenju.

Crkvena opština novosadska dodala je da veruje da su i druge hrišćanske Crkve i zajednice u Novom Sadu, ali i sugrađani jevrejske i muslimanske vere, solidarni sa ovim stavom.

Umetnici u Novom Sadu protestno skidanju svoje izložbe iz galerija kojima upravlja KCNS, kao znak solidarnosti sa umetnicom Danijelom Tasić, čiji je rad cenzurisao direktor te institucije Andrej Fajgelj.

2024 © - Vesti online