Utorak 09.03.2010.
13:08
Tanjug

Rusiji fale astronauti

Ruski astronaut ne izgleda kao da je na "poslu iz snova"

Posle leta Jurija Gagarina, prvog čoveka u svemiru, posao astronauta je za skoro sve Ruse bio "posao iz snova", a danas Rusija se suočava s obrnutim problemom. Prema rečima Sergeja Krikaljeva, šefa ruskoga Centra za pripremanje astronauta, njihov sektor se svakodnevno suočava s pomanjkanjem "radne snage".

U sektoru se trenutno nalazi oko 40 astronauta među kojima je i jedna žena, ali, s obzirom na potrebe ruskih svemirskih misija, ta brojka bi se morala znatno povećati, prenosi Slobodna Evropa.

Pored nedostatka kadra, ruski svemirski centar u blizini Moskve nužno treba obnoviti jer je i danas na sličnom nivou opremljenosti kao što je bio tokom prvih letova u svemir. I to je jedna od činjenica koja odbija mlade ljude da se prijave za ovaj poziv, upozorio je Krikaljev.

Ruski svemirski program je nekada bio ponos Sovjetskoga Saveza koji je prvi poslao satelit u svemir, a potom i čoveka, dok danas ruski svemirski centar uveliko finansijski zavisi i od novca koji zaradi od svemirskih turista - putnika koje Rusi voze na Međunarodnu svemirsku stanicu.

2024 © - Vesti online