Petak 18.10.2013.
16:25
N. J. - Vesti

Novi skandal u Evropi (2): Plastika najopasnija za trudnice i decu

Foto: Ilustracija
 

Iz tog razloga zabrana bisfenola A (BPA), jedne iz grupe supstanci ometača endokrinog sistema - takozvanih imitatora hormona, već je na snazi u Francuskoj i odnosi se na sektor hrane za bebe i ambalaže za hranu za bebe uključujući i bočice. Ostatak francuske prehrambene industrije će morati da se pridržava od 2015. godine.

I voda rizična

ANSES upozorava trudnice da izbegavaju konzervisanu hranu i da ne piju iz aparata za vodu sa polikarbonatnim rezervoarima, kakvi se mogu naći u mnogim ustanovama i firmama. ANSES ističe da BPA može da bude opasan ako se unosi preko hrane ili pića, pa čak i ako se udiše ili ako se dodiruju proizvodi koji ga sadrže - čak i papir iz registar kasa. Na osnovu nekoliko studija obavljenih do jula 2012, eksperti ANSES su skoro sigurni da BPA povećava rizik od bolesti raka grudi i naglašava da se rizik od kancera odnosi na oba pola.

Francuska zabrana se odnosi ne samo na proizvodnju nego i na uvoz, izvoz i komercijalizaciju svih vrsta prehrambene ambalaže koja sadrži BPA. U nekim zemljama su doneti zakoni o zabrani korišćenja bisfenola A u proizvodnji bočica za bebe, dok su neke druge prepustile proizvođačima da od BPA odustanu na dobrovoljnoj bazi.


Slično Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, francuska Agencija za bezbednost hrane (ANSES) upozorava da BPA može nerođenu decu da izloži riziku od kasnijeg raka i drugih bolesti jer rizičan je za zdravlje beba, čak i dok su majčinom stomaku! BPA je uobičajeni sastojak plastičnih boca i unutrašnje strane limenki hrane i pića, a neke ranije studije su ovu hemikaliju dovele u vezu s moždanim problemima, poremećajima nervnog i reproduktivnog sistema i gojaznošću.


Doktorka Maria Neira, direktorka Svetske zdravstvene organizacije za javno zdravlje i životnu sredinu rekla je da najnovija naučna istraživanja pokazuju da su ljudi širom sveta izloženi materijama koje utiču na njihovo zdravlje. Iz SZO poručuju da su dosadašnja otkrića samo "vrh ledenog brega", a da su nužna dalja istraživanja ovog velikog problema kako bi se obezbedio opstanak čovečanstva.

Sutra - Novi skandal u Evropi (3): Vodič kroz kozmetiku

2024 © - Vesti online