Četvrtak 17.10.2013.
19:24
Srna

Albancima 59 godina robije: Napali srpski punkt kod Bujanovca

Izrešena policijska postaja u mestu Dobrosin kod Bujanovca
 

Presudu članovima grupe, čiji organizator je bio Valjon Jašari, donelo je mešovito veće sastavljeno od međunarodnih i domaćih sudija Osnovnog suda u Gnjilanu.

U saopštenju Euleksa se ističe se da je veće utvrdilo da su okrivljeni uspostavili veoma organizovanu grupu koja je izvršila oružani napad na srpski kontrolni punkt u blizini Bujanovca 2012. godine. Veće je u obrazloženju zaključilo da je cilj grupe bio da podstakne sukob na jugu Srbije da bi međunarodna zajednica bila primorana da interveniše.

Valjon Jašari proglašen je krivim za izvršenje terorizma i organizaciju terorističke grupe i osuđen je na kaznu zatvora od devet godina i izrečena mu je novčana kazna od 1.000 evra.

Skender Jašari proglašen je krivim za izvršenje terorizma i učestvovanje u terorističkoj grupi i osuđen je na osam godina zatvora. Gazmend Džemširi i Enver Musoli proglašeni su krivim za ista dela i osuđeni na po šest i po godina zatvora.

Za izvršenje terorizma i učestvovanje u terorističkoj grupi proglašeni su krivim i Gazmend Ljekna, Ćendrim Redžaj, Muhamed Aljiu, Skender Seljmani i Abdulah Zogaj. Oni su osuđeni na po pet godina zatvora.

Jeton Šabani je proglašen krivim za neovlašćenu nabavku, prodaju i upotrebu oružja, i osuđen je na ukupnu kaznu zatvora u trajanju od dve godine i dva meseca.

Postupak je vodio međunarodni tužilac iz Specijalnog tužilaštva Kosova. Svaka strana ima pravo žalbe.

2024 © - Vesti online