Četvrtak 17.10.2013.
15:55
Beta

"Ozbiljniji razgovori sa Beogradom zbog EU"

Predsednik Opštinskog odbora Partije za demokratsko delovanje Šaip Kamberi
 


 

Albanski lideri s juga Srbije, među kojima je bio i Kamberi, razgovarali su 10. oktobra u Beogradu s premijerom Srbije Ivicom Dačićem o rešavanju problema u tim opštinama koje su albanski lideri definisali u zajedničkoj platformi februara 2013. u Bujanovcu, a koju je u junu usvojila i Vlada Srbije pod nazivom Platforma od sedam tačaka.

Pročitajte sve o dijalogu Beograda i Prištine OVDE

Kamberi je za agenciju Beta rekao da se na sastanku sa srpskim premijerom "otvoreno pričalo o svim pitanjima koja muče albansko stanovništvo".

"Moram biti oprezan u ocenama tog sastanka, jer je i ranije bilo previše ovakvih početaka procesa koji kasnije nisu doveli do onoga što se očekivalo. Verujem da će ovoga puta razgovori ozbiljnije krenuti napred zbog pregovora Srbije sa EU koji se očekuju da počnu naredne godine, a za koje je jedan od uslova i unapređenje i
poštovanje prava manjina", kazao je Kamberi.

On je naveo da je nakon prvog sastanka dogovoreno da se formiraju radne grupe koje će se baviti rešavanjem konkretnih problema, ali da je njihovo formiranje u nadležnosti ministarstava, a ne albanskih predstavnika.

Prema njegovim rečima, okvirno vreme za koje treba da se formiraju radne grupe je tri meseca, za kada je zakazan naredni sastanak s premijerom Srbije.

Albanski lideri izneli su oprečne ocene sastanka sa Dačićem. Poslanik Riza Haljimi rekao je nakon razgovora s premijerom da je optimista, dok je Jonuz Musliju naveo da mu je Dačić pretio.

2024 © - Vesti online