Utorak 09.03.2010.
09:21 >> 11:55h
Srna, Vestionline

Vojni sud tražio hapšenje Ganića 1994.

Muslimović, pukovnik nekadašnje JNA, tokom rata je bio pomoćnik komandanta za bezbednost Teritorijalne Odbrane BiH, zatim načelnik Uprave bezbednosti Generalštaba Armije BiH, načelnik Uprave za moral, zvanični predstavnik Armije BiH u združenom štabu Armije BiH i HVO, kao i savetnik za vojna pitanja u Predsedništvu BiH, navodi "Fokus".

On se dodvodi u vezu sa zarobljavanjem i mučenjem pukovnika Slavoljuba Beloševića, ispitivao je i pukovnika Milana Šuputa, a umešan je i u napade na pripadnike JNA 2. maja 1992. godine.

Još 21. jula 1994. godine major Zdravko Petrović, istražni sudija Vojnog suda u Beogradu, doneo je naredbu za izdavanje poternice protiv Ganića, Muslimovića, ali i još sedam lica zbog krivičnih dela.

"Prilikom pronalaska imenovanih treba ih lišiti slobode i sprovesti ih istražnim sudijama Vojnog suda u Beogradu. Naredba se izdaje zato što je protiv ovih lica doneseno rešenje o sprovođenju istrage, zbog osnovane sumnje da su učinili krivična dela oružane pobune u sistuaciji s krivičnim delom napada na vojno lice u provođenju službe i krivično delo protivpravnog ubijanja i ranjavanja neprijatelja. Istim rešenjem je protiv okrivljenih određen pritvor. Pošto se radi o krivičnim delima koja se gone po službenoj dužnosti, a okrivljeni se nalaze u bekstvu to su ispunjene zakonske pretpostavke za raspisivanje poternice, a u cilju pronalaženja imenovanih“, navodi se u naredbi majora Zdravka Petrovića.


Prema dokazima, glavni akteri dešavanja u Dobrovoljačkoj, među kojima i Muslimović, napali su kolonu JNA, prekršili pravila međunarodnog prava, činili i naredili da se prema ratnim zarobljenicima vrše ubistva, mučenja, nečovečno postupanje, kršeći pravila međunarodnog prava za vreme rata ili oružanog sukoba.

2024 © - Vesti online