Četvrtak 17.10.2013.
10:50 >> 15:19h
mondo.rs, telegraf

Nataša i Rea na sigurnom u Beogradu, Vlada staje u njihovu zaštitu

Protest zbog Ree Matijević

Niko od Natašinih članova porodice nije želeo da daje izjave, a njeni prijatelji su poručili da se Nataša i Rea nalaze na sigurnom i da sada čekaju da pravda bude zadovoljena, prenosi taj portal.

S druge strane, kako pišu beogradski mediji, Vlada Srbije neće dozvoliti da troipogodišnja Rea bude odvedena u Hrvatsku jer je otac devojčice Robert Matijević bio nasilan prema njenoj majci, zbog čega su njih dve neko vreme provele u Sigurnoj kući u Zagrebu.

Ministarstvo pravde ranije je saopštilo da će uputiti mišljenje sudu da pokuša sporazumno rešenje spora oko Ree Matijević radi zaštite najboljeg interesa deteta, navode beogradski mediji.

Ministarstvo će po osnovu te predstavke, a u svojstvu Centralnog izvršnog organa za primenu Haške konvencije o građanskopravnim aspektima međunarodne otmice dece, uputiti dopis osnovnom sudu u Valjevu, u kojem daje mišljenje da je u ovom slučaju potrebno pokušati sporazumno rešenje spora radi zaštite najboljeg interesa deteta.

Takođe, nezvanično saznaje RTS, ministarstvo u svom dopisu Osnovnom sudu u

Valjevu ukazuje da je Zakonom o izvršenju i obezbeđenju propisano da sud prilikom izvršenja posebno mora voditi računa o potrebi da se u najvećoj meri zaštiti interes deteta.

U Osnovnom sudu u Valjevu kažu da još uvek nisu dobili dopis koji je poslalo Ministarstvo pravde, u kome se ovaj sud “moli da razmotri sve navedene zakonske mogućnosti koje će za cilj imati samo dobrobit male Ree”.

Rea Matijević nije juče predata ocu Robertu Matijeviću, državljaninu Hrvatske, pošto su meštani Ljiga napravili "živi zid" oko zgrade Centra za socijalni rad i višesatnim protestom sprečili odvođenje devojčice u Hrvatsku.

Centar za socijalni rad dobio je 3. oktobra od Osnovnog suda u Valjevu zaključak o izvršenju po kojem je Nataša Matijević bila dužna da suprugu preda maloletnu Reu, rekao je ranije direktor centra Milan Jovanović.

Odlukom Višeg suda u Valjevu, Rea je juče trebalo da bude predata ocu Robertu, jer majka, Nataša Matijević, s kojom vodi brakorazvodnu parnicu, prema njegovim tvrdnjama, nije dozvoljavala da je viđa.

Nataša tvrdi da je Robert "nasilnik zbog kojeg se svojevremeno sklonila u sigurnu kuću u Zagrebu, a odatle je došla u Srbiju i Ljig, gde je rođena".

2024 © - Vesti online