Utorak 09.03.2010.
08:45
Tanjug

Duel Jeremića i Jovanovića: Kosovo ili EU

Dok je ministar Jeremić tokom gostovanja na RTS-u decidno izjavio da bi, kada bi bio doveden pred izbor: članstvo Srbije u Evropskoj uniji ili nastavak borbe za očuvanje Kosova, izabrao Kosovo, Jovanović je izbegao da da odgovor na to pitanje, iako je Jeremića ranije oštro kritikovao zbog toga.

"Ja nikada ne bih potpisao otuđenje dela naše teritorije", rekao je Jeremić, napominjući da je i zvanična politika EU da se Srbiji takav uslov ne može postavljati zato što jednostranu nezavisnost nije priznalo ni pet članica Unije.

Jovanović: Srbija maltretira ceo region

 

Jovanović je optužio vlasti u Beogradu da insistiranjem "da ceo region mora da prihvati ono što je prihvatljivo Srbiji i nikome više", odnosno da Kosovo nije nezavisno, "maltretiraju ceo region", na šta je Jeremić odvratio da to nikako nije slučaj i da Srbija nikoga ne maltretira, jer nije ona ta koja je prhvatila da bilo kojoj regionalnoj državi nasilno bude oduzet deo teritorije.

"Mi se zalažemo za to da nam se nikada i ne postavi takav uslov, jer se mi zaista zalažemo za Evropu i mi smo to pokazali delima. Nije netačno da postoje moćni ljudi koji misle da na kraju krajeva to mora biti Srbiji postavljeno kao uslov zato što je Srbija u poslednjih godinu dana postigla veći uspeh u sprečavanju kosovske nezavisnosti nego što je bilo ko očekivao i jer misle da je to jedini način da nas zaustave", dodao je on.

Jovanović je, s druge strane, izbegao odgovor na to pitanje, rekavši da takav uslov "niko nikada nije postavio" i dodao da se "Srbija mora menjati i kroz te promene biće nemoguće nekoga postaviti pred takvu dilemu" - Kosovo ili EU.


Na Jovanovićevu ocenu da je "Srbija izgubila Kosovo", Jeremić je odgovorio da Srbija "neće izgubiti Kosovo sve dok se za njega bude borila", a da će ga izgubiti tek onda "kada bude prihvatila takvu konstataciju kakvu ste vi sad izrekli".

2022 © - Vesti online