Četvrtak 17.10.2013.
05:52
Z. M.

Sud se narugao umrlim Srbima

Slobodanka Pavlović
 



Sin i unuk Slobodanke Pavlović umrli su u martu 2006. godine od trovanja ugljen-monoksidom, nakon što ih je osoblje gradske bolnice poslalo kući.  Naime, njen sin i unuk su doputovali iz Srbije da je posete. Naftna peć u njenom stanu u centru Beča tokom noći ispuštala je ugljen-monoksid, pa im je pozlilo svima. Slobodanka, njen sin i unuk kolima Hitne pomoći prebačeni u bolnicu. Slobodanka je primljena, ali je medicinski radnik odbio njenog sina i unuka, pa čak nije dozvolio ni da ih pregleda lekar.
 

Presuđeno je da se on poneo neodgovorno pošto su se Slobodankin sin i unuk vratili u stan, a da nije utvrđeno šta je uzrok njihovih tegoba. Tragedija je posledica takvog postupka pošto su se oni kasnije ugušili u stanu.


Iako su Slobodanku svi savetovali da se ne upušta u parnicu, ona je bila uporna i tužila je gradske vlasti. Tražila je obeštećenje od oko 112.000 evra, kao i troškove sahrane. Nakon dugog i skupog sudskog spora koji je trajao sedam godina, sud je konačno odlučio u njenu korist.

Na 30 stranica obrazloženja presude Viši sud je objasnio da žrtve snose deo odgovornosti i to zbog neispravne peći. To je ujedno bio izgovor na osnovu kog sud nije dodelio iznos koji je Slobodanka tražila i odlučio je da joj se dodeli iznos od 29.000 evra sa kamatama.

2024 © - Vesti online