Sreda 16.10.2013.
19:51
Beta

Bez GMO hrane nema napred u EU

EU ne da da budemo jedini koji potpuno zabrranjuju GMO
 

Todorović je na sednici Udruženja za trgovinu Privredne komore Srbije istakla da Srbija treba da uskladi sistemske i bilateralne sporazume sa uslovima STO.

"Od sistemskih sporazuma, moramo da dozvolimo promet genetski modifikovanoj hrani, ali i uskladimo Zakon o akcizama, kako bi se cena akciza alkoholnih pića rangirala prema količini alkohola, a ne sastavu, kao što je to sada slučaj. Moraju i da se završe ugovori sa Ukrajinom i Brazilom o protoku robe", rekla je Todorović.

Prema njenim rečima, STO ima iste uslove za sve države, a prijem u tu organizaciju će Srbije omogućiti sistem sa preciznim pravilima trgovine, što će olakšati razmenu dobara.

U godišnjem izveštaju Evropske unije o napretku Srbije predstavljenom danas u Briselu, Evropska komisija je poručila Srbiji da treba da izmeni zakone o genetski modifikovanoj hrani kako bi pristupila STO.

Svetska trgovinska organizacija (STO) ima 157 članica od kojih većina na različite načine reguliše proizvodnju genetski modifikovane hrane, ali ni u jednoj ne važi potpuna zabrana.

2024 © - Vesti online