Sreda 16.10.2013.
18:37
Vestionline

Traži azil na Novom Zelandu jer će mu otadžbinu potopiti okean

Mali Kiribaćani se igraju na obali otadžbine... Nažalost, ne zadugo
 

E pa upravo zbog tih klimatskih promena jedan, neka bude da se kaže Kiribaćanin, zatražio je od suda na Novom Zelandu da prizna njegov zahtev za azil, predstavivši se kao izbeglica pred pomenutim promenama zbog globalnog zagrevanja.
 

Pročitajte još:

* Kiribati priznali nezavisnost Kosmeta

* Mesto koje će za 60 godina biti izbrisano kao da ga nikad nije bilo

Tačnije, Joane Teitiota (37), podneo je sudu u Oklendu žalbu na odluku nadležnih službi da odbiju njegov zahtev za azil, jer je ustanovljeno da taj zahtev ne ispunjava zakonom propisane uslove kao što su strah od progona ili opasnost po život.


Teitiota (možda se i ne izgovara tako, izvinjavamo se unapred, ali niko u blizini nije govorio kiribaćanski ili gilbertski, kako se tačno kaže, pa da proverimo) na Novi Zeland je stigao 2007. godine i u međuvremenu dobio troje dece, a izjavio je da kad bi se vratili na Kiribate, njegova porodica i on bi bili izloženi sigurnoj pogibelji.


Novozelandska kancelarija za useljavanje priznala je opravdanost njegovog zahteva, ali je objasnio da je on u istom položaju kao i drugi stanovnici ove države.

Kupljena zemlja na Fidžiju

Kiribati, ostrvska država u južnom Pacifiku, ima nešto više od 100.000 stanovnika i njena površina je u proseku na samo dva metra nadmorske visine. Vlasti su kupile zemlju na Fidžiju, na kojoj mogu da uzgajaju hranu i naseljavaju ljude, koji u svojoj otadžbini zbog podizanja nivoa mora ostanu bez kuće.

2024 © - Vesti online