Sreda 16.10.2013.
16:47
telegraf.rs

Kina postala atomska sila pre 49 godina

Eksplozija atomske bombe (foto: arhiva)
 

Kinezi su testirali oružje na području Lop Nur nedaleko od pustinje Taklamakan na severozapadu zemlje. Jezero Lop Nur bilo je veliko slano jezero, ali je s vremenom došlo do njegovog isušivanja, a danas se na njegovom dnu nalazi slana kora debljine jedan metar.

Kineska vojska

Američka administracija pod Kenedijem i kasnijim Lindonom Džonsonom tražila je način da sabotira kineski uspon u atomsko doba. Neobičan kuriozitet je da je SAD planirao da napadne kineski projekat iz savezničkog Tajvana, a u svemu je tražena i saradnja sa tadašnjim SSSR-om. Međutim, Hruščov je tada ostao “hladna srca” pred američkim zahtevima.

Kina je danas prema američkim pretpostavkama u posedu arsenala od oko 180 aktivnih nuklearnih bojevih glava od ukupnih 240. Ovaj broj bi prema nekim predviđanjima mogao da se suplira do 2020. godine i tim brojem postaje pretnja američkoj bezbednosti.

Pročitajte još: Ruske nuklearne glave proizvode polovinu atomske energije SAD

Osim toga, Amerikanci su više puta optužili Kinu za pomoć u razvoju nuklearnog programa Irana.

Kina je peta u klubu zemalja koje poseduju nuklearno oružje, pored SAD, Rusije, Velike Britanije i Francuske. U posedu atomske bombe su Indija, Pakistan i Severna Koreja, dok je Izrael pod sumnjom da je nuklearno naoružan.

Pogledajte kako je Kina po prvi put izvršila atomsku probu:

2024 © - Vesti online