Sreda 16.10.2013.
16:39
Beta

Isus materijalista “prognan“ iz Novog Sada, LSV se buni

"Fajgelj mora da ode jer je još jednom naneo sramotu i gradu i umetnosti", saopštila je ta stranka.

Sporno delo koje neće, bar za sada, neće ugledati svetlost dana na izložbi
 

Izložba radova studenata master studija Akademije umetnosti u Novom Sadu umesto otvaranja u utorak uveče iz protesta je zatvorena, jer je Kulturni centar Novog Sada zahtevao da jedan od radova bude skinut iz postavke.


Kako su na Tviteru napisali posetioci izložbe, rad koji je zabranjen prikazuje ljudsku figuru bez lica na raspeću, koja u rukama drži novčanice. Posetioci su na Tviteru napisali da je rad "cenzurisan u konsultaciji sa crkvom".


Na konstatacije posetilaca izložbe reagovao je i direktor Kulturnog centra Andrej Fajgelj, koji je na svom Tviter nalogu napisao da "postoji razlika između cenzure i uređivanja".


"Fajgelj Kulturni centar vodi kao sekciju Treće Srbije, interesne grupacije kojoj smeta i latinično pismo i svaka različitost u odnosu na njihova srednjovekovna politička gledišta. Moramo ga podsetiti da su argumenti koje on danas koristi, prošle godine koristili i 'Obraz', 'Naši' i stranka iz koje je isključen - 'Dveri', protiveći se izložbi švedske umetnice Elizabet Olson u Beogradu. I, ta izložba je ipak održana", naveo je LSV.


Dodaje se da rad Kulturnog centra finansiraju svi građani Novog Sada, odnosno i vernici različitih verosipovesti i ateisti, i oni kojima bi izložba mogla da smeta, i oni koji bi u njoj mogli da uživaju.

2024 © - Vesti online